HomeNESUĐENI INSAJDERI SVEDOČE U ŠEŠELJEVU ODBRANU
Suđenje Vojislavu Šešelju po drugoj optužnici za nepoštovanje suda zbog objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka moglo bi da počne u prvom tromesečju naredne godine. Šešelj najavio da će pozvati 10 svedoka koji će "potvrditi da su oni lično obelodanili svoj identitet javnosti"

Vojislav Šešelj u sudnici TribunalaVojislav Šešelj u sudnici Tribunala

Nakon što je tročlani sudijski panel odbacio zahtev lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja za izuzeće sudija Parkera i Kvona/Kwon a veće koje mu sudi za nepoštovanje suda je rešilo po skoro svim zaostalim podnescima, stvoreni su uslovi za početak tog suđenja. Šešelj se tereti da je u jednoj od svojih knjiga objavio podatke na osnovu kojih je moguće utvrditi identitet 11 zaštićenih svedoka optužbe čime je, po optužnici, svesno i hotimično ometao izvršenje pravde. Prema onome što je Šešelj danas rekao u sudnici, može se zaključiti da je reč o radikalskim ili četničkim insajderima kojima su na zahtev tužilaštva odobrene zaštitne mere, ali su oni u međuvremenu "promenili tabor".

Šešelj je danas najavio da će na suđenju za nepoštovanje suda izvesti 10 svedoka odbrane koji će, kako je rekao, "potvrditi da su oni lično obelodanili svoj identitet javnosti".Po Šešeljevim rečima, on je objavio samo izjave tih svedoka koje su date njegovoj odbrani ali ne i izjave koje su ti isti svedoci dali tužilaštvu pre nego što su se predomislili i odlučili da ne svedoče za optužbu već za odbranu. Optuženi je tražio da svedocima odbrane i njihovim pratiocima Tribunal plati put do Haga i obezbedi im hotelski smeštaj, a za svog pravnog savetnika i menadžera predmeta je pored plaćenih putnih troškova i smeštaja u Hagu, tražio i dnevnice.

Suđenje bi moglo da počne već u prvom tromesečju naredne godine budući da su i Šešelj i tužilac-prijatelj suda Brus Mekfarlejn/Bruce McFarlane spremni za postupak.

Tužilac-prijatelj suda je rekao da ne namerava da poziva svedoke već će svoje dokaze predstaviti u pisanoj formi. Predraspravni sudija Barton Hol/Hall je rekao da će strane naknadno obavestiti o datumu početka suđenja naglašavajući da "ne veruje" da će do tada proteći više od 120 dana, što je rok za održavanje statusnih konferencija.

Ovo je, inače, drugi postupak za nepoštovanje suda koji se vodi protiv lidera radikala Vojislava Šešelja. Prošle godine je osuđen na kaznu od 15 meseci zatvora zato što je ujednoj od svojih knjiga otkrio identitet i iskaze trojice zaštićenih svedoka tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 480

SARAJLIJE U KLOPCI RATA: Ratni zločini u direktnom televizijskom prenosu
ŽRTVA I OPTUŽENI: Svjedočenje preživjelog sa brane u Petkovcima
SKRIVENA KAMERA: Kako su fotografije iz Trnopolja izašle u svijet