HomeJELENA RAŠIĆ NEGIRA KRIVICU ZA POTKUPLJIVANJE SVEDOKA
Na prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala bivša članica tima odbrane Milana Lukića izjasnila se da nije kriva po svih pet tačaka optužnice koja je tereti za nepoštovanje suda zbog "svesnog i hotimičnog ometanja provođenja pravde"

Jelena Rašić u sudnici TribunalaJelena Rašić u sudnici Tribunala

Jelena Rašić, bivši referent za predmet u timu odbrane Milana Lukića, izjasnila se danas da nije kriva po svih pet tačaka optužnice koja je tereti za "svesno i hotimično ometanje provođenja pravde". Optužnica protiv Rašićeve podignuta je početkom jula ove godine i potvrđena krajem avgusta, ali je tek na današnjem prvom pojavljivanju javnosti obelodanjen njen sadržaj.

U sažetku optužnice, pročitanom na jutrošnjem prvom pojavljivanju optužene pred sudijom Tribunala, navodi se da je Jelena Rašić u oktobru 2008. godine ponudila Zuhdiji Tabakoviću 1.000 eura ukoliko potpiše unapred pripremljenu lažnu izjavu, što je on prihvatio. Pored toga obećala mu je dodatni novac pošto tu izjavu potvrdi pred sudom. Istog dana pokazala mu je još dve lažne izjave i zatražila da pronađe dvojicu višegradskih Muslimana koji bi za novčanu nadoknadu pristali da ih potpišu.

Nekoliko dana kasnije Tabaković je Rašićevu upoznao sa svedocima čiji je identitet zaštićen, a danas su označeni kao "X" i "Y", koji su pristali da potpišu preostale dve lažne izjave. U decembru 2008. godine Rašićeva je svoj trojici donela revidirane izjave koje su oni još jednom potpisali, a početkom januara 2009. godine zastupnik Milana Lukića je tužilaštvu predao kopije izjava trojice lažnih svedoka.

Prema sažetku koji je danas pročitan, optužnica kojom se Jelena Rašić tereti za nepoštovanje suda je gotovo identična onoj protiv Zuhdije Tabakovića. On je, podsetimo, uhapšen u decembru prošle godine i na prvom pojavljivanju pred sudijom se takođe izjasnio da nije kriv, da bi u martu ove godine sa tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice na osnovu kojeg je osuđen na tri meseca zatvora.

Dvojica Lukića su u prvom stepenu proglašeni krivim za zločine nad višegradskim Muslimanima: prvooptuženi Milan je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, dok je Sredoju izrečena kazna od 30 godina zatvora. U presudi je zaključeno da su obojica učestvovali u spaljivanju grupe od oko 60 žena, dece i staraca zatvorenih u jednoj kući u Pionirskoj ulici u Višegradu u junu 1992. godine. Pored toga, Milan Lukić je proglašen krivim za još jednu "živu lomaču" u naselju Bikavac, kao i za streljanje dve grupe Muslimana na obali Drine i ubistvo Hajre Korić. Žalbeni postupak u tom predmetu je u toku.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 468

VREME NA IZMAKU: Rok za hapšenje begunaca je sada
TRAGOM "ŠKORPIONA": Foto rekonstrukcija zločina u Trnovu
SLUČAJ ŠEŠELJ: Stanje ozbiljno ali ne i očajno
"NISAM KRIVA": Nova optužnica za podmićivanje svjedoka
POČASNI GOST: Stanišić na Martićevoj policijskoj akademiji