HomeODBAČEN BLAGOJEVIĆEV ZAHTEV ZA IZUZEĆE SUDIJA
O zahtevu Vidoja Blagojevića za reviziju drugostepene presude će odlučivati isto Žalbeno veće koje je ga je prošle godine osudilo na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja progona i ubistava u Bratuncu u julu 1995. godine

Vidoje Blagojević u sudnici TribunalaVidoje Blagojević u sudnici Tribunala

Potpredsednik Tribunala Kevin Parker je odbacio zahtev Vidoja Blagojevića za izuzeće sudija Žalbenog veća koje će rešavati o njegovom podnesku za preispitivanje drugostepene presude.

Žalbeno veće je 9. maja prošle godine Vidoja Blagojevića, bivšeg komandanta Bratunačke brigade VRS, osudilo na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja progona i prisilnog premeštanja stanovništva iz srebreničke enklave, kao i pomaganja i podržavanja ubistava muslimanskih muškaraca u Bratuncu. Istovremeno je, uz izdvojeno mišljenje sudije Šahabudina, odbačen Blagojevićev zahtev da mu se omogući novo suđenje zbog sukoba sa braniocem Majklom/Michael Karnavasom.

Blagojević traži izuzeće sudija Pokara/Pocar, Šahabudina/Shahabuddeen, Gineja/Guney, Merona i Vaz koji su, po njegovom mišljenju, prilikom rešavanja po žalbi, “pokazali pristrasnost, narušili njegova osnovna prava na pravično suđenje i doneli odluke i presudu koji su išli na njegovu štetu”. Sudija Parker je, međutim, primetio da Blagojević nije odmakao dalje od pukih tvrdnji niti ih je “potkrepio dodatnim dokazima.”

U odluci se navodi da “odbacivanje žalbe ne može, samo po sebi, da bude osnov za tvrdnju da je sudija pristrasan” i ne može da “navede na zaključak da će bilo ko od petoro sudija biti pristrasan prilikom odlučivanja o zahtevu za reviziju presude”.

Po Pravilima o postupku i dokazima, o zahtevu za preispitivanje pravosnažne presude odlučuje isti sastav Žalbenog veća koje je donelo presudu čija se revizija traži jer su te sudije “upoznate sa slučajem”. Revizija je, ukazuje sudija Parker, moguća samo ako se, nakon donošenja žalbene presude, pojavi nova činjenica koja nije bila poznata u vreme njenog izricanja i o kojoj, samim tim, sudije još nisu odlučivale.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 371

NEDOSTATAK DOKAZA: Ukinuta osuđujuća presuda Naseru Oriću
ČETNICI U MOSTARU: Domaći ili uvozni "šešeljevci"?
STARI MOST: Podvodne mine generala Praljka
TAKTIKA OPSTRUKCIJE: Poslednja opomena Zdravku Tolimiru