HomeBLAGOJEVIĆ PREBAČEN U NORVEŠKU
Nekadašnji komandant Bratunačke brigade VRS, osuđen na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja srebreničkog genocida, prebačen na izdržavanje kazne u Norvešku

Vidoje Blagojević u sudnici TribunalaVidoje Blagojević u sudnici Tribunala

Bivši oficir VRS Vidoje Blagojević sproveden je danas iz Pritvorske jedinice u Shevenigenu/Scheveningen u Norvešku na izdržavanje preostalog dijela petnaestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog pomaganja u srebreničkom genocidu 1995. godine.

Blagojević je uhapšen i prebačen u Hag u avgustu 2001. godine i do sada je u pritvoru proveo šest i po godina. Prvostepenom presudom iz januara 2007. godine osuđen je na 18 godina zatvora, ali je ta kazna smanjena na 15 godina pošto je Žalbeno vijeće zaključilo da bivši komandant Bratunačke brigade "nije mogao znati" za genocidnu namjeru glavnih počinilaca srebreničkog zločina, pa samim tim "nije mogao ni da bude" saučesnik u njihovom planu o pogubljenjima.

Žalbeno vijeće je potvrdilo osuđujuće presude po kojima je Blagojević proglašen krivim za pomaganje i podržavanje progona i prisilnog premiještanja stanovništva iz srebreničke enklave, kao i za pomaganje i podržavanje ubistava muslimanskih muškaraca u Bratuncu.

Inače, zajedno s Blagojevićem u istom postupku je suđeno i Draganu Jokiću, bivšem načelniku inžinjerije Zvorničke brigade VRS kome je u žalbenom postupku potvrđena kazna od 9 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja istrebljenja, ubistava i progona.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 351

VELIKA SRBIJA: Može li se obnoviti nešto što nije nikada postojalo?
ODBRANA HERCEG BOSNE: Misterija udruženog zločinačkog poduhvata
ODBRANA BOŠKOSKOG: Tužilac je kucao na kriva vrata
TAČKA NA I: Finiš dokaznog postupka optužbe na suđenju za Srebrenicu