HomeDRAGAN JOKIĆ OSUĐEN I ZA NEPOŠTOVANJE SUDA
Zbog odbijanja da svedoči na suđenju oficirima vojske i policije bosanskih Srba optuženim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi, bivši načelnik inžinjerije Zvorničke brigade Dragan Jokić, koji izdržava zatvorsku kaznu od 9 godina zbog pomaganja i podržavanja zločina u Srebrenici, osuđen je na još 4 meseca zatvora

Dragan Jokić u sudnici TribunalaDragan Jokić u sudnici Tribunala

Draganu Jokiću, bivšem načelniku inžinjerije Zvorničke brigade VRS osuđenom na devet godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistva, istrebljenja i progona Bošnjaka iz Srebrenice, danas je izrečena i kazna od dodatnih četiri meseca zatvora zato što je, uprkos sudskom nalogu, odbio da svedoči u predmetu sedmorice oficira vojske i policije bosanskih Srba koji optuženih za zločine u Srebrenici i Žepi.

Pretresno veće je zaključilo da je Jokić "istrajnim odbijanjem da svedoči, bez razumnog opravdanja, svesno i hotimično ometao sprovođenje pravde na Međunarodnom sudu", i proglasilo ga krivim za nepoštovanje suda. Kaznu od četiri meseca Jokić će izdržavati nakon isteka kazne od devet godina zatvora na koju je osuđen u januaru 2005. godine.

Dragan Jokić je takozvanom subpoenom – sudskim nalogom pod pretnjom kazne – 2007. godine pozvan da svedoči u predmetu oficira vojske i policije bosanskih Srba optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi. Odobrene su mu pune zaštitne mere i njegov je iskaz trebalo da se odvija na sednici zatvorenoj za javnost. Po dolasku u sudnicu Jokić je, međutim, izjavio da se ne oseća sposobnim da svedoči i odbio je da pročita svečanu izjavu kojom se obavezuje da će govoriti istinu.

U postupku za nepoštovanje suda i Jokić i Pretresno veće su angažovali veštake – psihijatre koji su ispitivali psihičko stanje i procesnu sposobnost optuženog. Sudije su prihvatile ocenu veštaka veća da je Jokić procesno sposoban odnosno nisu se uverile u tvrdnje veštaka odbrane da Jokić "nije doneo odluku" da neće svedočiti već da "nije bio u stanju da dâ iskaz". Kao olakšavajuće okolnosti pri odmeravanju kazne veće je uzelo u obzir Jokićeve lične prilike i činjenicu da nikada ranije nije ometao sprovođenje pravde.

Dragan Jokić je do sada izdržao šest godina i devet meseci kazne koja mu je izrečena za srebreničke zločine, čime su se prema dosadašnjoj praksi Tribunala stekli uslovi da zatraži prevremeno puštanje na slobodu. Budući da se u rešavanju o takvim zahtevima predsednik Tribunala rukovodi ocenom ponašanja osuđenog na izdržavanju kazne, izgledi da bi takav Jokićev zahtev bio prihvaćen znatno su umanjeni dodatnom osudom za nepoštovanje suda.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 404

TOTALNO OSPORAVANJE: Za Karadžića su nesporne samo vremenske prilike
OSTAJU SVE OPTUŽBE: Hrvatski generali imaju od čega da se brane
POVRATAK ŠKORPIONA: Od Vukovara, preko Srebrenice, do Podujeva
(NE)POSTOJEĆI TELEGRAM: Kako je naređeno pogubljenje u Kozluku
POLITIČKA (NE)MOĆ: Prlić i Stojić u nemilosti opštinskih moćnika