HomeODOBRENA PREVREMENA SLOBODA ZA DRAGANA JOKIĆA
Iako je Dragan Jokić osuđen zbog zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja a potom i za nepoštovanja suda, predsednik Tribunala ipak odlučio da bivši oficir VRS zadovoljava uslove da bude pušten na slobodu nakon izdržane dve trećine kazne od devet godina i četiri meseca zatvora

Dragan Jokić u sudnici TribunalaDragan Jokić u sudnici Tribunala

Predsednik Tribunala Patrik/Patrick Robinson je odobrio zahtev Dragana Jokića, bivšeg načelnika inžinjerije Zvorničke brigade VRS, da bude pušten na prevremenu slobodu nakon izdržane dve trećine izrečene zatvorske kazne. Jokić je u januaru 2005. godine proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistva, istrebljenje i progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na kaznu od devet godina zatvora. Ta kazna, koju je potvrdilo i Žalbeno veće, je u julu prošle godine uvećana za još 4 meseca zato što je Jokić odbio da svedoči u predmetu "Srebreničke sedmorke", što je kvalifikovano kao nepoštovanje suda.

Jokić je većinu kazne proveo u Pritvorskoj jedinici UN a u zatvor u Austriji je prebačen tek krajem decembra 2008. godine. Nakon zahteva za prevremeno puštanje na slobodu koji je podneo u junu 2009, austrijske vlasti su obavestile Sekretarijat da se osuđeni "dobro vladao" i da je njegov zahtev u skladu sa austrijskim zakonodavstvom. Austrija je predložila Sekretarijatu da se Jokićev zahtev odobri.

Mada je ukazao da je Jokić osuđen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja kao i nepoštovanje suda, predsednik Tribunala je ipak zaključio da je Jokićev zahtev "u skladu sa interesima pravde i opštim pravnim principima". Jokićevo odbijanje da "sarađuje sa tužilaštvom" i svedoči u predmetu Srebreničke sedmorke, po mišljenju sudije Robinsona, "ne treba da bude od presudne težine" za odluku o njegovom puštanju na slobodu.

Sekretaru Tribunala je naloženo da odluku koja stupa na snagu polovinom februara što je pre moguće prosledi austrijskim vlastima.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 437

ŽALBA: Šta je – ako išta – general Delić znao o zločinima mudžahedina?
ŽRTVA ZAVERE: Šešelj na udaru špijuna, tajkuna, stražara i kuvara
PROPUST U ISTRAZI: Uloga Tutinih tenkista u rušenju Starog mosta
IZVEŠTAJI IZ MANJAČE: Kuća terora ili logor za ratne zarobljenike?
POVRATAK OTPISANOG: Jovica Stanišić posle pet godina ponovo u sudnici Tribunala