HomePAŠKO LJUBIČIĆ OPTUŽEN ZA AHMIĆE
Bivši zapovjednik Vojne policije u Srednjoj Bosni optužen za planiranje i sudjelovanje u masakru u Ahmićima. Tužiteljstvo započelo proces objavljivanja svih zapečaćenih optužnica

Danas objavljena optužnica za zločin u Ahmićima tereti bivšeg zapovjednika 4. bojne Vojne policije HVO Paška Ljubičića za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja zbog napada i ubojstava koje su, kako se navodi, njegove snage počinile u selu Ahmići i drugim mjestima Lašvanske doline.

"Dana 16. travnja/aprila 1993, Ljubičić je podređenim vojnicima prenio zapovijed da svi Bošnjaci u Ahmićima moraju biti ubijeni, civili protjerani, a bošnjačke kuće spaljene", navodi se u optužnici. Ljubičić (35) je "zajedno s drugim pripadnicima HVO i Vojne policije sudjelovao u pripremama za taj napad....i u samom napadu" u kojem je ubijeno oko 100 Bošnjaka, među kojima oko 40 žena i djece, kažu tužitelji.

Uz ahmićki zločin, on je optužen i za ubojstva pet žena tokom napada Vojne policije na selo Očenići, 19. travnja/aprila 1993. Tereti ga se i za napade na bošnjačku imovinu u Busovači i više sela Lašvanske doline, te za zatočavanje civila u Vitezu i okolici, uključujući zatvor Kaonik. Radi se o lokacijama u kojima je bila aktivna Vojna policija, kojom je Ljubičić zapovijedao od siječnja/januara do srpnja/jula 1993.

Ove su optužbe stavljene u kontekst sistematske kampanje progona Bošnjaka u kojoj je, navodi optužnica, Ljubičić sudjelovao od lipnja/juna 1992. do srpnja/jula 1993. godine. U optužnici se navodi da Ljubičić koristi i drugo ime - Toni Raić. Pod tim se imenom, prema pisanju hrvatskih medija, on već nekoliko godina skriva od SFOR u BiH i policije u Hrvatskoj.

To je četvrta optužnica koja se bavi zločinom u Ahmićima - za kojeg se već sudilo vojnim i političkim vođama HVO u Srednjoj Bosni, ali i ahmičkim pripadnicima HVO, od kojih su trojica prošlog tjedna oslobođena krivnje. Optužnica protiv Ljubičića nije nova, već je duže vremena držana pod pečatom. Skidanje tog pečata je početak procesa otkrivanja preostalih šest zapečaćenih optužnica haškog tužiteljstva, kazala je danas
glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann/Florans Artman. Glavna tužiteljica je, kaže Hartmann, zaključila da bi s javnim optužnicama mogla imati više uspjeha u hapšenju optuženih.

"Optužnice su, u principu, trebale ostati zapečaćene nekoliko sati ili dana - dok vlasti koje dobiju nalog za hapšenje ne uhapse optuženika. Međutim, do hapšenja često nije dolazilo i optužnice su ostajale zapečaćene više mjeseci ili godina", kazala je Hatmann ,zaključujući kako je tužiteljstvo imalo više štete od manipulacija koje su nastajale oko zapečaćenih optužnica nego koristi od njihovog držanja pod pečatom. Primjer "Dubrovačke optužnice", kad su dvojica optuženika locirana tek nakon objave optužnice, potaknuo je tužiteljstvo da sada promijeni taktiku. Ipak, buduće će optužnice i dalje biti zapečaćene kad god to bude omogućilo brzo hapšenje optuženih.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 76

IZJAŠNJAVANJE SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Treće događanje Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu
TRIBUNAL: Nova optužnica za masakr u Ahmićima