HomePAŠKO LJUBIČIĆ U HAŠKOM PRITVORU
Predajom bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO u Srednjoj Bosni Paška Ljubičića, broj optuženika u Pritvorskoj jedinici UN se povećao na 50. Ljubičić optužen za zločine nad Bošnjacima u Ahmićima i drugim mjestima Lašvanske doline

Jim Landale, glasnogovornik TribunalaJim Landale, glasnogovornik Tribunala

Bivši zapovjednik vojne policije HVO u Srednjoj Bosni Paško Ljubičić stigao je danas oko 12 sati u Pritvorsku jedinicu UN, potvrdio je glasnogovornik Tribunala Jim Landale. U pritvoru je sada 50 optuženih - od kojih 20 čeka na početak suđenja, sedmorici je suđenje u toku, dok su ostali u žalbenom postupku.

Ljubičić je u Den Haag doputovao iz Hrvatske gdje se 9. novembra predao policiji kako bi bio prebačen u nadležnost Tribunala koji je protiv njega podigao optužnicu za zločine nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini. Optužba ga, prije svega, tereti za zločin u selu Ahmići, gdje su, kako se navodi, snage Vojne policije počinile masakr nad više od 100 Bošnjaka u aprilu 1993. Na temelju optužbi za progon i ubojstva, bivši zapovjednik 4. Bojne VP HVO je optužen za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Deset dana nakon skidanja pečata sa optužnice haškog tužiteljstva, Ljubičić je došao u Hrvatsku i predao se vlastima. Nakon što ga je ispitivao hrvatsku istražitelj, držan je u okružnom zatvoru kraj Zagreba, dok nije obavljena procedura kojom je hrvatski sud formalno odobrio njegovu predaju. Optuženi je danas doputovao u Nizozemsku redovnom avionskom linijom Zagreb-Amsterdam, u pratnji odvjetnika Tomislava Jonjića i pripadnika zagrebačkog ureda Interpola.

Ljubičić sada treba čekati da se odredi datum njegovog prvog pojavljivanja pred sucem kako bi se izjasnio o krivnji. To se izjašnjavanje ne očekuje ovog tjedna s obzirom da je u toku smjena sudaca. Naime, sutra i preksutra novi suci polažu svečanu zakletvu, a biraju se i predsjednik i zamjenik predsjednika Tribunala. Stoga sudsko vijeće koje će voditi slučaj Ljubičić vjerojatno neće biti imenovano prije sljedećeg tjedna.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 79

HAŠKO TUŽILAŠTVO: Slobodan Milošević optužen za genocid u Bosni i Hercegovini
TRIBUNAL: Makedonska istraga haškog tužilaštva
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Zatočenici s drvenim puškama na mostarskom Bulevaru
SLUČAJ "SLOBODAN MILOŠEVIĆ": Milošević dobio pravne savetnike
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Kako je Mitar pao sa konja, a konj na Mitra
TRIBUNAL: Nove sudije položile zakletvu