HomePAŠKO LJUBIČIĆ SE PREDAO HRVATSKIM VLASTIMA
Haško tužiteljstvo dobilo potvrdu Zagreba o dobrovoljnoj predaji bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO u Srednjoj Bosni, optuženog za zločin u Ahmićima

Bosanski Hrvat Paško Ljubičić, optužen za zločin u Ahmićima, danas se dobrovoljno predao hrvatskoj policiji u Zagrebu kako bi bio prebačen u nadležnost Haškog tribunala. Informaciju o toj predaji Haško tužiteljstvo je danas dobilo od hrvatskih vlasti.

"Ljubičić se predao Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske u petak oko 11 sati", rekla je glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann/Florans Artman: "Obaviješteni smo da je sada u toku pravna procedura, u okviru koje će Ljubičić biti izveden pred sud u Hrvatskoj" koji treba odobriti njegovu predaju Tribunalu.

Hartmann nije imala informacije o tome u kojem bi roku - odnosno radi li se o nekoliko sati ili dana - Ljubičić mogao biti u Den Haagu. Ona je, također rekla da je teško procijeniti da li je nedavno objavljivanje optužnice u javnosti ubrzalo predaju Paška Ljubičića ili motivi optuženoga, koji već nekoliko godina zna da je pod istragom Tribunala, leže negdje drugdje.

Optužnica protiv bivšeg zapovjednika 4. bojne Vojne policije HVO objavljena je 31. listopada/oktobra, nakon što je tužiteljstvo odlučilo da bi s "otpečaćivanjem" moglo ubrzati predaju optuženoga. Ljubičić (35) je optužen za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja zbog progona Bošnjaka u Lašvanskoj dolini, posebno zbog planiranja i sudjelovanja u masakru u Ahmićima 16. travnja /aprila 1993. godine.

U više presuda pred Tribunalom je utvrđeno da je glavni počinitelj masakra bila Vojna policija HVO, a prije suđenja njenom zapovjedniku Ljubičiću, Tribunal je za planiranje tog zločina već osudio vojne i političke lidere HVO u Srednjoj Bosni Tihomira Blaškića i Darija Koridća, dok je za sudjelovanje u zločinu osudio jednog od zapovjednika u Vojnoj policiji Vladu Šantića, te jednog pripadnika HVO Dragu Josipovića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 78

DUBROVAČKA OPTUŽNICA: Predaja i izjašnjavanje admirala Miodraga Jokića
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Boriti se - ili umreti - u Mostaru: svedočenje britanskog novinara Jeremy Bowena
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Presuda trojici optuženih
SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ I KERATERMU: Blizanci Predrag i Nenad Banović prvi put pred sudijama
SLUČAJ "MEDAČKI DŽEP": Preciziranje optužnice protiv generala Rahima Ademija
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Mitar Vasiljević se brani neznanjem: unakrsno ispitivanje optuženog od strane tužioca