HomeRATNI ZLOČINCI NA PLATNOM SPISKU MINISTARSTVA OBRANE
SENSE saznaje da je Paško Ljubičić donedavno bio pripadnik elitnog Prvog gardijskog zdruga, zaduženog za osiguranje pokojnog predsjednika Tuđmana

Kako saznajemo za SENSE, Paško Ljubičić- zapovjednik jedinice Jockeri/Džokeri koja je počinila masakr u selu Ahmići u travnju/aprilu 1993, pri čemu su ubijena 104 civila - kao i Anto Slišković, šef tadašnje lokalne obavještajne službe SIS još su uvijek, kao oficiri HVO, na platnome spisku Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

SENSE saznaje da je Paško Ljubičić donedavno bio pripadnik elitnog Prvog gardijskog zdruga, zaduženog za osiguranje pokojnog predsjednika Tuđmana. Na platnom spisku MORH još su uvijek, i neki pripadnici Jockera koji su sudjelovali u masakru u Ahmićima. Oni su danas raspoređeni ili u Postrojbe za žurno djelovanje u Jajcu i Kiseljaku ili su u mirovini, na osnovu odluke hrvatskog Ministarstva obrane.

Tjednik "Globus" u prošlom je broju donio tekst "Je li Tuđmanov obavještajni aparat prikrivao i ratne zločince na platnom spisku MORH" u kojemu je objavljeno kako, kao pukovnik Hrvatske vojske, plaću u Ministarstvu obrane prima i Siniša Rimac, koji je pripadao jedinici koja je izvršila zločine nad srpskim civilima u Pakračkoj Poljani. Ime pukovnika Rimca također se povezuje i sa zločinima nad srpskim civilima u Lici. U istrazi poslije ubojstva članova zagrebačke obitelji Zec, koji su 1992. nasilno odvedeni iz svoga zagrebačkog stana i ubijeni u okolici Zagreba, Siniša Rimac priznao je da je osobno iz svoje strojnice ustrijelio 12-godišnju Aleksandru Zec. Nalazi istrage, zbog tehničkih propusta, nisu uzeti u obzir. Rimac je nakon toga, bio primljen u Hrvatsku vojsku, i poslan na doškolovanje. Potom je postao član Prvog gardijskog zdruga, gdje je dosegao čin pukovnika.

Smatra se da je Ministarstvo obrane, jer ga je kadrovski popunio ministar Gojko Šušak, najteže za provođenje reformi nove hrvatske vlasti. Ministar obrane, Jozo Radoš iz HSLS najavio je da želi da to ministarstvo bude civilno, a ne da ga vode aktivna vojna lica.

Predsjednik Sabora Tomčić je, slijedom svojih ovlasti, razriješio dužnosti sve pomoćnike ministra obrane. Tih sedam pomoćnika ministra bili su financijski i politički izuzetno moćni.

Za vrijeme vladavine HDZ, MORH je djelovalo kao država u državi. U tu instituciju, u kojoj ima 46.000 zaposlenih, nikada nije posve ušla državna revizija. MORH je bio i veliki poduzetnik, pa se bavio ugostiteljstvom, uslugama, izdavačkim djelatnostima, sportom i kulturom, a zarađivao je i na sponzorstvima. To ministarstvo, odnosno moćni pomoćnici ministra, bavili su kupoprodajom nekretnina i iznajmljivanjima poslovnog prostora.

Izvještaj djelomične državne revizije s kojega je jučer Zastupnički dom Sabora bez ikakve rasprave skinuo oznaku tajnosti, otkrio je te šokantne podatke, pa su građani Hrvatske mogli dobiti uvid na što se trošilo više od trećine državnog budžeta, koliko je, naime, bilo izdvajano za MORH.

Ines Sabalić


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm