HomeŠTA JE PERIŠIĆ RADIO U GLAVNOM ŠTABU VRS
Svedok odbrane Branko Gajić tvrdi da je general Momčilo Perišić u julu 1995. godine boravio u Glavnom štabu VRS na poziv generala Ratka Mladića kako bi mu pomogao u rešavanju "ozbiljnog problema" blokade Ukrajinskog bataljona UNPROFOR

Branko Gajić, svjedok odbrane Momčila PerišićaBranko Gajić, svjedok odbrane Momčila Perišića

Po iskazu Branka Gajića, bivšeg načelnika Kontraobaveštajnog odeljenja Uprave bezbednosti VJ, general Momčilo Perišić je u julu 1995. godine posetio Glavni štab VRS kako bi pomogao u deblokadi čete ukrajinskog bataljona. Po Gajićevim informacijama, Perišić se uključio u rešavanje "tog ozbiljnog problema" na poziv generala Mladića. Mada nije rekao da li je Perišić uspeo u svojim nastojanjima, Gajić je ukazao da je kasnije pročitao da je četa deblokirana.

General Perišić se tereti da je, kao načelnik Generalštaba VJ, pružao logističku, kadrovsku, finansijsku i drugu pomoć Vojsci Republike Srpske (VRS) i Srpske vojske Krajine (SVK) i time značajno doprineo zločinima njihovih pripadnika u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu. Jedan od dokumenata kojima tužilaštvo dokazuje učešće jugoslovenske vojske u borbenim dejstvima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj je plan Drina o zajedničkoj upotrebi tri armije. Gajić, međutim, tvrdi da za taj plan nikada nije "ni čuo, niti ga je video". Po Gajiću, Uprava bezbednosti je morala da učestvuje u izradi plana upotrebe VJ sa čim on, mada načelnik Kontraobaveštajnog odeljenja, nije bio upoznat.

U unakrsnom ispitivanju, Gajić je potvrdio da je VJ imala odbrambeni plan za zaštititu teritorijalnog integriteta SRJ čiji naziv nije rekao na javnoj sednici pošto nije oslobođen obaveze čuvanja vojne tajne. Takav plan bi, po tužilaštvu, mogao da bude upotrebljen u slučaju da hrvatske snage "izvrše invaziju na Krajinu i Republiku Srpsku" što je svedok potvrdio. Plan Drina, inače, predviđa upotrebu VJ van granica savezne države.

Tužilac je svedoku sugerisao da je VRS zavisila od VJ kada su u pitanju obaveštajni i bezbednosni oficir višeg nivoa. Gajić nije prihvatio tu sugestiju mada mu je tužilac predočio dokumente koji, po njemu, pokazuju da su Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta Glavnog štaba VRS za obaveštajno-bezbednosne poslove i Ljubiša Beara, načelnik sektora vojne bezbednosti bili premešteni u 30. kadrovski centar. Tužilaštvo tvrdi da je general Perišić osnovao 30. i 40 kadrovski centar kako bi omogućio slanje pripadnika VJ u VRS i SVK. Po svedoku, preko kadrovskih centara su samo regulisana statusna i druga pitanja ovih oficira. Oni su, tvrdi Gajić, prelaskom u Glavni štab VRS, izašli iz komandnog lanca Vojske Jugoslavije.

Unakrsno ispitivanje Branka Gajića biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 444

GENERAL I ŽRTVA: Glas preživelog sa srebreničkih stratišta
TEORIJA ZAVJERE: Kako je JNA štitila Izetbegovića od Ganića
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Sukob odbrana šestorke iz Herceg Bosne
NOĆ U LOGORU SUŠICA: Zatočenici su molili boga da svane
ZAŠTITNE MERE: Zašto se svedoci pred Šešeljem osećaju ugroženim