HomeODMAZDA ILI LEGITIMNA VOJNA AKCIJA
Svedok odbrane policijskog generala Vlastimira Đorđevića tvrdi da akcija u Korenici i Meji nije bila "odmazda" za smrt policajca Praščevića već operacija koju je trebalo sprovesti mnogo ranije kako bi se suzbile terorističke aktivnosti OVK

Momir Stojanović, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaMomir Stojanović, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

U unakrsnom ispitivanju bivšeg načelnika bezbednosti Prištinskog korpusa VJ Momira Stojanovića, tužiteljica je sugerisala da je akcija u dolini Caragoj, 27. i 28. aprila 1999. godine, bila "odmazda" za smrt svedokovog rođaka Milutina Prašćevića, inače inspektora u SUP Đakovica. Prema kosovskoj optužnici protiv načelnika Resora Javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimira Đorđevića, u toj akciji, u selima Meja i Korenica je ubijeno više stotina albanskih civila a preostali su proterani iz okoline Đakovice.

Po svedoku, akcija nije imala nikakve veze sa ubistvom Praščevića i sa vojničkog stanovišta je trebalo da bude preduzeta mnogo ranije jer je Vojska Jugoslavije, sa tih prostora bila često na udaru "terorista". Stojanović tvrdi da je svakodnevno dobijao informacije organa bezbednosti u kojima nije bilo navedeno da su pripadnici Vojske Jugoslavije na Kosovu, pa tako ni u dolini Caragoj, činili bilo šta protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

Stojanović je rekao da je za ubistvo oko 300 albanskih civila u selu Meja prvi put čuo kada je u Tribunalu svedočio na poziv odbrane komandanta Prištinskog korpusa Vladimira Lazarevića. Tada mu je, kaže, rečeno da su leševi tih civila pronađeni 2000. ili 2001. godine u "nekim hladnjačama". Pošto je nakon informacija koje je dobio na suđenju kosovskoj šestorki "posumnjao" da je u dolini Caragoj počinjen zločin, svedok se o tome raspitao kod organa bezbednosti koji su mu rekli da "vojska nije učestvovala u zločinima".

Prema optužnici, leševi žrtava iz Korenice i Meje su pronađeni u masovnoj grobnici u Batajnici, nedaleko od Beograda, za koju je Stojanović, kako tvrdi, "saznao iz medija". Đorđević se tereti da je organizovao prebacivanje leševa sa Kosova na tajne lokacije u Srbiji. Mada je od 2003. do 2005. godine bio šef vojne bezbednosti Srbije i Crne gore, Stojanović tvrdi da "nije bilo razloga" da o tome sprovede istragu. Kaže da niko od nadležnih organa nije tražio od njega da bilo šta istražuje a i da je takav zahtev postojao bilo bi, objašnjava, "jako teško" sprovesti istragu zbog "nedostatka svedoka" i nemogućnosti Srba da "bezbedno odu na prostor Đakovice".

Svedočenje Momira Stojanovića biće završeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 442

POSLEDNJI SA "LISTE ČEKANJA": Počelo suđenje generalu Zdravku Tolimiru
"ČEDO NE BU'Š SE VRNUL": Kome su bili namenjeni kninski grafiti?
PLAN "DRINA": Obmanjivali neprijatelja a obmanuli saveznike
(NE)SPREMNOST ZA ODBRANU: Da li je rat "pao sa neba"
ZATOČENICI ILI ŠTICENICI: Ko je policiji uvalio "vruć krompir"
ČEKAJUĆI PRAVDU: Glas žrtava na konferenciji o tribunalovom nasleđu