Home"IMITACIJA ISELJAVANJA" STANOVNIŠTVA IZ PRIŠTINE
Penzionisani pukovnik VJ Milutin Filipović tvrdi da je u Prištini za vreme NATO intervencije 1999. godine uočio "imitaciju iseljavanja" u kolonama "kružnog i polukružnog tipa" u kojima su albanski civili napuštali grad i odmah zatim se vraćali na mesta sa kojih su pošli

Milutin Filipović, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaMilutin Filipović, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Branioci Vlastimira Đorđevića nastavljaju da negiraju ne samo da je optuženi general srpskog MUP odgovoran za ubistva i deportacije kosovskih Albanaca 1999. godine, već i da je tih zločina uopšte bilo.

U nastavku dokaznog postupka odbrane svedočio je bivši komandant Prištinskog garnizona Milutin Filipović, koji je za iseljavanje civila sa Kosova optužio NATO i Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK). Tvrdi da je razgovarao sa mnogim Srbima i Albancima koji su napuštali Prištinu neposredno pre i za vreme NATO intervencije i da su mu svi govorili da odlaze iz straha od bombardovanja i sve učestalijih napada "terorista".

Filipoviću je ovo drugo pojavljivanje pred Tribunalom, pošto je na poziv odbrane svedočio i u novembru 2007. godine na suđenju "Kosovskoj šestorki" bivših srpskih zvaničnika, a transkript tog iskaza je, na zahtev Đorđevićevih branilaca, uveden u dokaze. Svedok je danas ponovio "najegzotičnije" navode tadašnjeg svedočenja.

Penzionisani pukovnik VJ tvrdi da je OVK po Prištini 1999. godine rasturala letke u kojima je pozivala albansko stanovništvo u beg preko granice i na raseljavanje unutar pokrajine. Jednu izbegličku grupu koja se sklonila u okolini Prištine Filipović je, tvrdi, posetio i od njih saznao da su ih "teroristi" prisilili na odlazak i obećali im da će biti zbrinuti i nahranjeni. Budući da se to nije dogodilo, lako ih je, tvrdi, bilo ubediti da se vrate svojim kućama.

Pored toga, svedok je u Prištini uočio pojavu koju je nazvao "imitacijom iseljavanja". Radilo se, objašnjava, o kolonama "kružnog i polukružnog tipa" u kojima su albanski civili napuštali grad i odmah zatim se vraćali na mesta sa kojih su pošli. Takvo kruženje oko grada moglo je, po Filipovićevoj priči, da zavara "običnog posmatrača" i navede ga na zaključak da se radi o stvarnom iseljavanju.

Ukazujući na strah stanovništva od NATO bombardovanja, svedok je rekao da su se ljudi naročito plašili projektila sa osiromašenim uranijumom. Tvrdi da je lično video takve bombe i da ih je "golim rukama" preneo iz predgrađa u centar Prištine i izložio ih kako bi svi mogli da vide čime se NATO služi. Budući da je i sam ukazivao na pogubne posledice korišćenja takve municije, mnogi bi njegov postupak nazvali hrabrošću, ali Filipović skromno kaže da je bio samo – "nepromišljen".

Svedoka će sutra unakrsno ispitati tužilac.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 441

OPTUŽENI I EKSELENCIJE: Diplomatski seminar Radovana Karadžića
PRINCIP RETORZIJE: Čas međunarodnog prava profesora Šešelja
UDRI PO SLABIJEM: Da li je HVO platio za neuspjehe Armije BiH?
STRANCI U DOBOJU: Kako su govorile "Crvene beretke"