HomeGENERAL ĐORĐEVIĆ U ULOZI GLASONOŠE
Svedočeći u svoju odbranu, policijski general Vlastimir Đorđević opisao kakva je bila njegova uloga u prenošenju leševa Albanaca iz hladnjače potopljene kod Kladova u Beograd, kao i u pokopavanju tela koja su isplivala iz jezera Perućac

Vlastimir Đorđević svjedoči u svoju odbranuVlastimir Đorđević svjedoči u svoju odbranu

Bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimir Đorđević tvrdi da je bio "zatečen i iznenađen" saznanjem da su policajci SUP Bor, 6. aprila 1999. godine u Dunavu, nedaleko od mesta Tekija, otkrili hladnjaču natovarenu leševima albanskih civila sa Kosova. Đorđevića je o tome obavestio načelnik borskog SUP Časlav Golubović koji je o "slučaju hladnjača" već svedočio na suđenjima Slobodanu Miloševiću, "Kosovskoj šestorki" kao i u predmetu generala Đorđevića. Tužilaštvo Đorđevića tereti za zločine koje su pripadnici srpskih snaga počinili na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine kao i za organizovanje tajne operacije prikrivanja tragova zločina.

Đorđević je u najvećem delu potvrdio Golubovićeve iskaze na tri suđenja, ali je insistirao da je njegova uloga bila da informacije koje je dobijao od načelnika borskog SUP "prenosi" ministru unutrašnjih poslova Vlajku Stojiljkoviću, a da zatim ministrova naređenja "prenosi" natrag Goluboviću. Stojiljković je, kaže Đorđević, "naložio da se tela kosovskih Albanaca pokopaju na prostoru gde su pronađena". Budući da je "hteo da raščisti situaciju", Đorđević je, tvrdi, predložio ministru da oformi Komisiju koja će utvrditi "kako su se tela našla" u hladnjači i u Dunavu, ali mu je Stojiljković rekao da "on stoji iza toga, da su se desili incidenti i da je trebalo nešto uraditi".

Pošto ga je Golubović obavestio da je u hladnjači mnogo više tela nego što su u prvi mah procenili, Đorđević i tu informaciju "preneo" ministru koji je naložio da se "pronađe vozilo, tela utovare i da se krene ka Beogradu a hladnjača da se uništi". Nakon što je Goluboviću preneo i taj nalog ministra, Đorđević je, tvrdi, rekao ministru da "nije imao veze sa telima do tada i da ne želi dalje da se u to meša".

Nekoliko dana kasnije, Đorđević je primio još jedan telefonski poziv, ovog puta od načelnika SUP Užice Đorđa Kerića koji je primetio nekoliko leševa kako plutaju na površini jezera Perućac. Svedočeći u dokaznom postupku optužbe, Kerić je rekao da mu je Đorđević naložio da organizuje pokop tela u zajedničku grobnicu i da o tome ne obaveštava okružnog tužioca i istražnog sudiju. Đorđević je danas rekao da mu je ministar Stojiljković najpre naložio da se tela pokopaju u blizini jezera a da je potom "izdao naređenje za ekshumaciju", nakon čega su tela prebačena na poligon Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici, nedaleko od Beograda.

Đorđević kaže da je "bio nezadovoljan što su se stvari tako odvijale" pošto je bio potpuno siguran da ništa nije mogao da učini za ljude koji su izgubili živote. Zato mu je, kaže, "bilo žao što je morao da postupi po nalogu ministra" zbog čega će "biti nezadovoljan od tad do kraja života". Vlajko Stojiljković je, inače bio optužen za iste zločine, ali je 2002. godine izvršio samoubistvo tako da mu nije suđeno. Svedočenje Đorđevića nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 435

IGRE BEZ GRANICA: U kojoj je državi bila Herceg Bosna
OBRAZAC ZASTRAŠIVANJA: Ubijanje i razaranje kao primer i poruka
(NE)OBAVJEŠTENI MINISTRI: Kad je vlada na Palama saznala za logore
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: O pokojniku sve najgore