HomeĐORĐEVIĆ NEGIRA POSTOJANJE ZAJEDNIČKE KOMANDE
Mada mu je tužilac predočio niz dokumenta koji, po njemu, potvrđuju postojanje Zajedničke komande VJ I MUP Srbije za Kosovo, bivši načelnik Resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević negira da je to telo ikada formirano

Vlastimir Đorđević svjedoči u svoju odbranuVlastimir Đorđević svjedoči u svoju odbranu

Tužilac je u nastavku unakrsnog ispitivanja policijskog generala Vlastimira Đorđevića ukazivao da je optuženi, kao načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije, učestvovao u radu Zajedničke komande vojske i policije na Kosovu. Tužilaštvo tvrdi da je Slobodan Milošević preko tog neformalnog tela kontrolisao razvoj na Kosovu i sprovodio kampanju etničkog čišćenja albanskih civila 1998. i 1999. godine.

Tužilac je Đorđeviću najpre pokazao dokument koji je 2002. godine Tribunalu dostavljen iz Ministarstva pravde SRJ, a u kojem se navodi da je Zajednička komanda formirana po naređenju predsednika Slobodana Miloševića u junu 1998. godine. Đorđević je rekao da "nije prisustvovao tom sastanku" i da se u dokumentu Saveznog ministarstva pravde "iznosi netačna stvar".

Đorđeviću je, potom, predočen niz zapisnika sa sastanaka Zajedničke komande u oktobru 1998. godine u Prištini, kojima je, kako se navodi, i on prisustvovao. Optuženi, međutim, negira da je bio na sastancima i tvrdi da je njegovo angažovanje na Kosovu "završeno realizacijom globalnog plana" za borbu protiv terorizma 5. oktobra 1998. godine.

Mada se u nekim od dokumenata ukazuje da će "komandovanje operacijama na Kosovu vršiti Zajednička komanda sa isturenog komandnog mesta u Đakovici", Đorđević tvrdi da to telo nije nikada formirano. Rekao je da je taj izraz "proizvod vojske" kao i da u radu tog tela "nije bilo nikakvih obeležja komande". Umesto Zajedničke komande je, po Đorđeviću, postojala "zajednička koordinacija struktura koje je trebalo da deluju na Kosovu".

Tužilac je predočio i zapisnik sa sastanka Zajedničke komande iz januara 1999. godine u kojem se navodi da su u borbenim akcijama korišćeni naoružani srpski civili. Đorđević tvrdi da "naoružani seljani nikada nisu korišćeni kao sadejstvujuća snaga, niti su pridruženi da bi učestvovali u aktivnostima". Seljani su, rekao je optuženi, imali obavezu da štite svoja sela, "van ikakvih ofanzivnih aktivnosti".

U optužnici se, inače, navodi da je Đorđević, kao načelnik Resora, pomoćnik ministra i član Zajedničke komande, učestvovao u naoružavanju i obuci "pretežno nealbanskih civila koji su činili lokalne ili seoske jedinice odbrane". Te jedinice su, tvrdi tužilaštvo, delovale pod komandom i bile u nadležnosti VJ ili MUP Srbije.

Svedočenje policijskog generala Đorđevića nastavlja se sutra posle podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 435

IGRE BEZ GRANICA: U kojoj je državi bila Herceg Bosna
OBRAZAC ZASTRAŠIVANJA: Ubijanje i razaranje kao primer i poruka
(NE)OBAVJEŠTENI MINISTRI: Kad je vlada na Palama saznala za logore
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: O pokojniku sve najgore