HomeSVA VLAST MINISTRU POLICIJE
Svedočeći u svoju odbranu, bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimir Đorđević ukazao da je ministar policije upravljao i rukovodio ministarstvom, odlučivao o postavljenjima, razrešenjima i premeštajima radnika MUP te je imao ovlašćenje da obrazuje posebne i specijalne jedinice policije, određuje njihove zadatke, prava i obaveze

Vlastimir Đorđević svjedoči u svoju odbranuVlastimir Đorđević svjedoči u svoju odbranu

Dokazni postupak odbrane Vlastimira Đorđevića, bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti (RJB) MUP Srbije počeo je iskazom samog optuženog koji će, prema najavama branilaca, provesti na klupi za svedoke oko 2 sedmice. Đorđević se predstavio kao diplomirani pravnik, rođen 1948. godine u opštini Vladičin Han na jugu Srbije. Karijeru je započeo u Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Zaječaru 1973. godine, za načelnika Resora javne bezbednosti je imenovan 1998. a penzionisan je tri godine kasnije.

Prvog dana svedočenja, Đorđević je nastojao da objasni organizacionu strukturu Ministarstva unutrašnjih poslova i ovlašćenja koja je imao ili nije imao kao pomoćnik ministra i načelnik Resora javne bezbednosti. Đorđević kaže da je ministar, u to vreme Vlajko Stojiljković, upravljao i rukovodio radom Ministarstva unutrašnjih poslova, podnosio je izveštaje Vladi i skupštinskim telima i donosio je podzakonske i interne akte u ministarstvu. Takođe je davao uputstva o načinu obavljanja poslova lica koja su bila u rezervnom sastavu policije.

Ministar je, potom, odlučivao o prijemu u službu i raspoređivanju svih radnika ministarstva, rekao je optuženi, dodajući da je Stojiljković često propuštao da se o tome s njim konsultuje. Odbrana je ukazala na nekoliko dokumenata iz kojih se, po njoj, vidi da je ministar donosio odluke "bez konsultacija ili mišljenja načelnika RJB". Kao primere takvog postupanja odbrana navodi odluku ministra da rasformira specijalnu jedinicu policije iz Novog Sada, smeni načelnika Sekretarijata unutrašnjih poslova ili da policija interveniše u televizijskoj stanici Studio B u Beogradu. Đorđević tvrdi da o svemu tome "ništa nije znao". Ministar je u nekim slučajevima dao izričit nalog da se načelnik RJB ne obaveštava o akcijama, rekao je optuženi.

Đorđević je ukazao da je ministar unutrašnjih poslova takođe bio ovlašćen da obrazuje posebne i specijalne jedinice policije, određuje njihove zadatke, prava i obaveze kao i da njihov sastav popunjava iz rezervnog sastava. Koristeći ovlašćenja, ministar je, rekao je optuženi, 1993. godine doneo rešenje o obrazovanju Posebnih jedinica milicije, kasnije policije. Tužilaštvo tvrdi da je Đorđević imao efektivnu kontrolu nad ovim i drugim jedinicama koje su počinile ubistva i deportacije kosovskih Albanaca u prvoj polovini 1999. godine. Đorđević se tereti za te zločine. Za iste zločine bio je optužen i ministar Stojiljković, koji je 2002. godine izvršio samoubistvo ispred zgrade Savezne Skupštine u Beogradu.

Jedna od retkih funkcija koju je Đorđević sebi pripisao je bila da "po ovlašćenju ministra, donosi rešenja o prestanku vršenja određenih poslova ". Svedočenje Vlastimira Đorđevića biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 434

MODNI DETALJ: Ko je sve nosio crvene beretke u Doboju
(NE)PRIJATELJSKO UBEĐIVANJE: Jesmo li saveznici ili smo protivnici
NELJUDSKI USLOVI: Da li je Manjača bila logor smrti
POSLE "OLUJE": Poplava štetnih događaja u Krajini