HomeNOĆNA "KUPOVINA" POLICAJCA U ĐAKOVICI
Svedok optužbe na suđenju bivšem načelniku Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimiru Đorđeviću tvrdi da je tokom skrivanja u Đakovici posmatrao policajce koji bi, nakon proterivanja civila iz njihovih domova, noću pljačkali kuće i kolima odvozili stvari iz njih

Fuat Hadžibećiri, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuFuat Hadžibećiri, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Suđenje policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću nastavljeno je iskazom Fuata Hadžibećirija koji je od 1995. do 2001. godine radio za nevladinu organizaciju Veće za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Đakovici. O zločinima srpskih snaga u tom gradu i okolini on je ranije svedočio u predmetu "Milutinović i drugi".

Hadžibećiri je govorio o ličnom iskustvu, ali i o zločinima za koje je čuo tokom uzimanja intervjua sa žrtvama i njihovim porodicama neposredno pre i nakon NATO intervencije u proleće 1999. godine. U dokaze je uvedena izjava koju je dao istražiteljima tužilaštva, a u kojoj opisuje da je tokom bombardovanja video srpske snage kako proteruju Albance, pale i pljačkaju njihove kuće i poslovne objekte u Đakovici.

Neposredno pred početak bombardovanja, nakon što je policija pretresla kancelarije Veća za zaštitu ljudskih prava i sloboda i uhapsila nekoliko članova organizacije, svedok je odlučio da se sakrije. Do 5. aprila se skrivao u jarku iza kuće porodičnog prijatelja i tvrdi da je u tom periodu čuo policajce kako ukućanima izdaju naređenje da odu do crkve odakle će organizovanim prevozom biti prebačeni u Albaniju. Istovremeno, tvrdi Hadžibećiri, policajci su im naložili da ostave ključeve i zapretili bombama ukoliko ostanu. U periodu skrivanja, kaže, mogao je da vidi policajce koji su noću pljačkali napuštene kuće i kolima odvozili stvari. Početkom maja, pošto se vratio u svoju kuću u starom delu grada, posmatrao je rušenje stare gradske džamije.

Po završetku sukoba u saradnji sa Međunarodnom kriznom grupom nastavio je rad na prikupljanju informacija od očevidaca i žrtava među Albancima koji su se vratili u grad i okolna sela.

Odbrana je unakrsno ispitivanje počela pitanjima o osnivanju i strukturi organizacije i metodologiji rada prilikom uzimanja izjava od žrtava. Svedok će sutra nastaviti da odgovara na pitanja odbrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 417

OBUSTAVLJEN BOJKOT: Jadranko Prlić se vratio na optuženičku klupu
NASTAVLJEN BOJKOT: Jovica Stanišić ne može da diktira kada će mu se suditi
ULOGA VJ U SREBRENICI: Sedmo svedočenje Dražena Erdemovića
MORALNO-POLITIČKA PODOBNOST: Kako lečiti Šešelja uprkos njemu samom