Home(NE)POSTOJEĆI ŠTAB MUP ZA KOSOVO
Odbrana policijskog generala Vlastimira Đorđevića tvrdi da je još sredinom 1998. godine ministar unutrašnjih poslova ukinuo Štab MUP za Kosovo. Svedok optužbe Ljubinko Cvetić to smatra "nebulozom" i pita se kako je skoro godinu dana prisustvovao sastancima nepostojećeg tela i od njega dobijao depeše

Ljubinko Cvetić, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuLjubinko Cvetić, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Odbrana Vlastimira Đorđevića zastupa tezu da je odgovornost za upotrebu policijskih jedinica na Kosovu 1998. i 1999. godine bila na tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Vlajku Stojiljkoviću, a ne na optuženom generalu kao pomoćniku ministra i načelniku Resora javne bezbednosti. Takav stav Đorđevićev branilac je iznosio i tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja nekadašnjeg načelnika SUP Kosovska Mitrovica, Ljubinka Cvetića.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković bio je takođe optužen za zločine nad kosovskim Albancima, ali je postupak protiv njega obustavljen nakon što je 2002. godine izvršio samoubistvo u Beogradu.

Đorđevićev branilac je danas svedoku predočio brojne depeše, uredbe i naredbe o delovanju policijskih snaga na Kosovu sa Stojiljkovićevim i Đorđevićevim potpisima, sugerišući da su potpisi optuženog stavljeni "po ovlašćenju" ministra. Odbrana tvrdi da optuženi nije mogao da odlučuje bez konsultacija sa ministrom, pa samim tim nije ni snosio odgovornost za odluke koje je potpisao. Svedok je, međutim, ostao pri tvrdnji da je kao pomoćnik ministra i načelnik resora Đorđević imao značajnu moć da samostalno donosi odluke.

Odbrana je osporavala i postojanje Štaba MUP za Kosovo koji je osnovan uredbom optuženog Đorđevića u proleće 1998. godine. Svedoku je predočena druga uredba kojom ministar policije 16. juna 1998. godine ukida Štab MUP za Kosovo i istovremeno osniva Štab za suzbijanje terorizma, čiji su članovi gotovo identični kao kod prethodnog. Novoosnovanim telom takođe je rukovodio Sreten Lukić koji je u predmetu "Kosovska šestorka" osuđen na 22 godine zatvora za iste zločine za koje se tereti Đorđević.

Cvetić je uredbu s potpisom ministra nazvao "nebulozom", koja, kako je rekao, "nije odgovarala stvarnom stanju na terenu" i dodao da je takav dokument "prvi put vidi". Napomenuo je još da je, uprkos pokazanom dokumentu o ukidanju Štaba MUP za Kosovo, do sredine aprila 1999. godine, kada je otišao sa mesta načelnika SUP, redovno dobijao depeše Štaba MUP iz Prištine. "Kako smo više od pola godine mogli da prisustvujemo sastancima tela koje nije postojalo", zapitao se svedok.

Unakrsno ispitivanje od strane Đorđevićeve odbrane Cvetića biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 416

SPOSOBAN I ODSUTAN: Trostruko "Ne" Jovice Stanišića
ČASNIK BEZ KRILA: Nemoć ili nemar generala Praljka
OSTVARENO PROROČANSTVO: Zaštićene zone bez zaštite
KAKO TO VOJSKA RADI: Odluke na višem nivou, a ne pred hotelom
SUĐENJE U SEPTEMBRU: Karadžić hoće više vremena i manje optužbi
(NE)POŠTOVANJE SUDA: Završeno suđenje Florans Artman