Home



SVEDOK: "ĐORĐEVIĆ UPRAVLJAO POLICIJOM NA KOSOVU"




Policijski insajder Ljubinko Cvetić tvrdi da su sve redovne i specijalne jedinice na Kosovu 1998. i 1999. godine, kada su počinjeni brojni zločini nad albanskim civilima, bile potčinjene tadašnjem načelniku Resora javne bezbednosti srpske policije Vlastimiru Đorđeviću

Ljubinko Cvetić, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuLjubinko Cvetić, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Prvog dana svedočenja na suđenju bivšem načelniku Resora javne bezbednosti Srbije Vlastimiru Đorđeviću, policijski insajder Ljubinko Cvetić govorio je o hijerarhijskoj strukturi i raspodeli nadležnosti u okviru MUP Srbije. On je o tome već svedočio i na suđenju šestorici srpskih zvaničnika optuženih za zločine srpskih snaga nad kosovskim Albancima u proleće 1999. godine.

Cvetić, koji je od početka 1996. do kraja aprila 1999. godine bio načelnik SUP Kosovska Mitrovica, objasnio je da su u tom periodu pod Đorđevićevom komandom bile Posebne jedinice policije (PJP), Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Operativno-poterne grupe (OPG) koje su delovale na Kosovu. Optuženi general je, tvrdi svedok, bio nadređen i svim Sekretarijatima unutrašnjih poslova u pokrajini i to preko "međukomande" u vidu Štaba MUP koji je za tu potrebu osnovao upravo načelnik RJB. Štabom je, inače, rukovodio general Sreten Lukić koji je u predmetu "Kosovske šestorke" za iste zločine za koje se tereti Đorđević osuđen na 22 godine zatvora.

Prema policijskim pravilima, kaže svedok, specijalnim jedinicama su na terenu upravljali lokalni komandanti, ali je odluku o angažovanju mogao da donese isključivo Đorđević ili neko iz RJB koga on ovlasti. Od svih specijalnih jedinica jedino su Jedinice za specijalne operacije (JSO) bile podređene Službi držane bezbednosti. Cvetić je, međutim, naglasio da je u vreme sukoba na Kosovu 1998. godine osnovan Međuresorni štab RJB i SDB koji je vodio načelnik DB Jovica Stanišić, a zamenik mu je bio Vlastimir Đorđević.

Cvetić će svedočenje nastaviti sutra, a pre njega jutros je iskaz dao Martin Pniši /Pnishi očevidac ubistva osam Albanaca u selima Meja/Meje i Jahoc/Jahoce u blizini Đakovice. Pniši kaže da je ujutro 27. aprila 1999. godine, kada je počeo napad na selo Meja, video policajce koji su odveli Kola Dužmanija/Duzhmani u kuću svedokovog brata, da bi potom odatle čuo rafale. Telo ubijenog je našao na podu kuće u koju je svratio nakon nekoliko dana. Policajci su potom pretukli Pnišija, zapalili mu kuću i primorali da sa porodicom napusti selo i skloni se u Jahoc kod prijatelja. Tu je, sa trećeg sprata kuće u koju se sklonio, video policajce koji su na mostu postrojili, a potom pogubili sedmoricu albanskih mladića.

Svedok je odgovarajući na pitanja branioca iskoristio priliku da detaljnije objasni događaje od 27. aprila. Naveo je da su mu policajci pre nego sto su ga pretukli, naredili da sam skoči u bunar jer mu je, kako su rekli, "tamo mesto", ali je on to odbio zahtevajući da ga ubiju mecima ako ga već žele mrtvog. Njemu je, za razliku od brojnih drugih meštana Meje, tog dana život ipak pošteđen, mada nije izbegao maltretiranje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 416

SPOSOBAN I ODSUTAN: Trostruko "Ne" Jovice Stanišića
ČASNIK BEZ KRILA: Nemoć ili nemar generala Praljka
OSTVARENO PROROČANSTVO: Zaštićene zone bez zaštite
KAKO TO VOJSKA RADI: Odluke na višem nivou, a ne pred hotelom
SUĐENJE U SEPTEMBRU: Karadžić hoće više vremena i manje optužbi
(NE)POŠTOVANJE SUDA: Završeno suđenje Florans Artman