HomeKOORDINIRANO I PREKOMERNO
Bivši zamenik šefa Kosovske verifikacione misije (KVM) na suđenju nekadašnjem načelniku Resora javne bezbednosti MUP Srbije opisao reakcije vojske i policije na Kosovu kao "jasno koordinirane" i često izvedene uz "prekomernu upotrebu sile".

Karol Drevienkiewicz, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuKarol Drevienkiewicz, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Pravna država hapsi pobunjenike i zakonito im sudi, a ne pribegava prekomernoj upotrebi sile sa brojnim civilnim žrtvama, rekao je penzionisani britanski general Karol Drevijenkijevič/Drevienkiewicz opisujući reakcije srpskih snaga na aktivnosti Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Na suđenju policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine srpskih policijskih snaga na Kosovu u proleće 1999. godine, Drevijenkijevič je govorio o zbivanjima u periodu od oktobra 1998. do marta 1999. godine, dok je obavljao dužnost zamenika šefa Kosovske verifikacione misije OEBS.

Nesrazmerna upotreba sile, navodi Drevijenkijevič, je fraza koju je najčešće koristio na sastancima sa predstavnicima srpske vojske i policije kada bi im ukazivao na neadekvatne reakcije na terenu. Naveo je primer iz decembra 1998. godine kada su srpske snage krenule tenkovima ka Podujevu pod izgovorom da "vrše obuku vozača", uprkos upozorenjima verifikatora da će time "sigurno isprovocirati napad OVK", do kog je na kraju i došlo. Srpske snage su na napad odgovorile tako što su istim tenkovima granatirale sela oko Podujeva, što je, po njemu, predstavljalo "prekomernu upotrebu sile".

Osim nesrazmerne upotrebe sile, svedok je opisao i obrazac zajedničkog delovanja vojske i policije ilustrujući ga primerom napada na Račak od 15. januara 1999. godine. O samom incidentu je svedočio i na suđenju bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, a tranksrpit tog iskaza je danas uvršten u dokaze. Iako se događaji u Račku ne pominju u optužnici protiv Đorđevića, Drevijenkijevič ga je naveo kao "očigledan primer koordinacije VJ i MUP" i obrazac koji se često ponavljao: napad bi počela vojska dejstvujući iz teškog naoružanja, a potom bi u selo ulazili pripadnici MUP. To, po Drevijenkijeviču, ukazuje da akcija u Račku nije "slučajno i u hodu razrađivana", već "unapred planirana" iz zajedničke komande.

Srpske snage, dodao je svedok, nisu poštovale obaveze proistekle iz raznih sporazuma o načinu delovanja vojske i policije na Kosovu, zaključenih sa predstavnicima međunarodne zajednice. Iako je to bila njihova obaveza, oni uglavnom nisu blagovremeno obaveštavali verifikatore o svojim kretnjama. Često se dešavalo da tek u vreme trajanja operacije verifikatori budu obavešteni da će snage napustiti kasarne, rekao je Drevijenkijevič. Kao ilustraciju naveo je telefonski razgovor sa policijskim pukovnikom Mijatovićem tokom decembarske ofanzive u brdima iznad Podujeva. Mijatović je tvrdio da tog dana nije bilo dejstvovanja, što je bio u suprotnosti sa izveštajima verifikatora sa terena i kod Drevijenkijeviča je "izazvalo sumnju u kredibilitet" informacija koje dolaze od policije.

Generala Drevijenkijeviča će sutra unakrsno ispitivati branilac Vlastimira Đorđevića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 415

BEZ MILOSTI: Šta je, ili koga, Praljak "sređivao" u Varešu?
OLAKŠANJE: Zašto je Mile Mrkšić zahvalan odbrani Ante Gotovine
AROGANCIJA I BRUTALNOST: Dobijena bitka - izgubljen rat
SATANSKA OGRLICA: Tolimir u strahu od neuro-lingvističkog programiranja
JOHN HOCKING: Predstavljamo novog sekretara Haškog Tribunala