HomeUBIJENI KRAJ ĐAKOVICE, EKSHUMIRANI KRAJ BEOGRADA
Tužilaštvo na suđenju Vlastimiru Đorđeviću izvelo dokaze o streljanju albanskih muškaraca u Korenici kraj Đakovice krajem marta 1999. godine. Među koreničkim žrtvama – čiji su posmrtni ostaci 2001. godine ekshumirani u Batajnici kraj Beograda - su bili otac, stric i rođak svedokinje optužbe Merite Deda

Merita Deda, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuMerita Deda, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Merita Deda je sa šesnaest godina posmatrala streljanje grupe Albanaca među kojima su bili njen otac, stric i rođak. Zločin koji su 27. marta 1999. godine u Korenici kraj Đakovice počinili pripadnici srpskih snaga deo je optužnice protiv policijskog generala Vlastimira Đorđevića, a Merita Deda je o njemu svedočila i na suđenju "kosovskoj šestorki" srpskih zvaničnika na čelu sa Milanom Milutinovićem.

Svedokinja je danas opisala kako su pripadnici srpskih snaga 27. marta 1999. godine isterali njenu porodicu iz kuće u kojoj su se skrivali i razdvojili muškarce od žena i dece. Dok su žene i deca primorani da pevaju srpske pesme i uzvikuju parole, muškarce među kojima su bili njen otac, stric i rođak odmah su počeli da zlostavljaju. Svedokinja kaže da je najpre čula pucnjeve, a kada se okrenula "videla je ljude kako padaju". Tela ubijenih muškaraca iz Korenice ekshumirana su 2001. godine iz masovne grobnice na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) u Batajnici kraj Beograda.

Pošto je svedokinji izrazio saučešće zbog gubitka porodice branilac je u unakrsnom ispitivanju imao samo jedno pitanje, tražeći da razjasni zašto u prethodnom svedočenju na suđenju "Kosovskoj šestorki" nije pomenula da su u zločinu učestvovali i pripadnici policije. "Niko me ranije nije pitao da preciziram gde su stajali policajci", odgovorila je svedokinja.

Pre iskaza Merite Deda, branilac je završio i unakrsno ispitivanje britanskog generala Karola Drevijenkijeviča/Drevienkiewitz bivšeg zamenika šefa Kosovske verifikacione misije OEBS. On je od svedoka tražio da objasni zašto je u izveštaju Savetu bezbednosti UN incident od 29. januara 1999. godine u selu Rogovo klasifikovan kao prekršaj snaga SRJ. Tada su u okršaju snaga MUP i OVK poginuli jedan policajac i 25 Albanaca, što je, prema odbrani, bila "legitimna borba protiv terorista". Po Drevijenkijeviču akcija je počela kao legalna istraga navoda o skrovištu OVK, ali je prestala da bude legalna kada su policajci zatvorili u kombi i izrešetali Albance koji su se predali. Prema mišljenju svedoka, akcija ne bi bila smatrana prekršajem da su ti Albanci izvedeni pred sud.

Suđenje Vlastimiru Đorđeviću biće nastavljeno u ponedeljak pošto će tokom naredna dva dana optuženi, putem video linka, davati iskaz u postupku za zločine na Kosovu koji se vodi pred sudom u Beogradu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 415

BEZ MILOSTI: Šta je, ili koga, Praljak "sređivao" u Varešu?
OLAKŠANJE: Zašto je Mile Mrkšić zahvalan odbrani Ante Gotovine
AROGANCIJA I BRUTALNOST: Dobijena bitka - izgubljen rat
SATANSKA OGRLICA: Tolimir u strahu od neuro-lingvističkog programiranja
JOHN HOCKING: Predstavljamo novog sekretara Haškog Tribunala