HomeČIJE SU UNIFORME NOSILI "ŠKORPIONI"
Odbrana Vlastimira Đorđevića osporava da su pripadnici "Škorpiona" nosili uniforme sa oznakama Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije, dok svedok Aleksandar Vasiljević dokument kojim se to osporava ocenjuje kao "krajnje sumnjiv"

Aleksandar Vasiljević, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuAleksandar Vasiljević, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Na suđenju za zločine policije nad kosovskim Albancima u proleće 1999. godine, za koje se tereti bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimir Đorđević, završen je četvorodnevni iskaz generala Aleksandra Vasiljevića. On je u aprilu 1999. godine reaktiviran iz penzije i postavljen za zamenika načelnika Uprave za bezbednost VJ.

Vasiljević je u glavnom ispitivanju govorio o zločinu koji su pripadnici "Škorpiona", delujući u sastavu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije, počinili u Podujevu krajem marta 1999. godine. Prema optužnici oni su tada u dvorištu jedne kuće streljali grupu albanskih žena i dece.

Branilac je svedoku predočio dokument Uprave vojne bezbednosti, koji nije prikazan u javnosti, ali se moglo naslutiti da se u njemu navodi kako su Škorpioni zadužili uniforme u vojnom centru za prihvat dobrovoljaca u Bubanj potoku kraj Beograda, što protivureči tvrdnji Vasiljevića da su imali "uniforme sa oznakama SAJ". Svedok je rekao da mu je taj dokument "sumnjiv", obzirom da je centar za prihvat dobrovoljaca ranije premešten u Grocku. "Krajnje sumnjivim" mu se još učinilo i to da se kao datum izrade dokumenta navodi 13. maj, Dan bezbednosti, podsećajući da su tada svi na prazničkim svečanostima i "niko ništa ne piše".

Branilac je, takođe, sugerisao da je nakon ubistva u Podujevu izvršen uviđaj i privedeni neki osumnjičeni, čime je pokušavao da ospori navode optužnice po kojima general Đorđević nije ispunio svoju obavezu da istraži zločine i kazni počinioce. "Znam da su leševi tri dana ležali u dvorištu kuće", rekao je Vasiljević i dodao da je uviđaj na mestu zločina obavljen krajnje neprofesionalno što je, kako je istakao, stvorilo probleme u procesu identifikacije počinilaca.

Suđenje policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću biće nastavljeno sutra iskazom novog svedoka optužbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 413

VEĆ VIĐENO: Novi pokušaj suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Ko je oklevetao Slobodana Praljka
TAKOZVANO TOBOŽE: Tuđmanove garancije građanskih prava Srba
POSLEDNJE PRIPREME: Zakazano suđenje Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu