HomeSVEDOK: "NAPADAČI SU POLICAJCI"
Dokazni postupak optužbe na suđenju generalu srpskog MUP Vlastimiru Đorđeviću nastavljen iskazom kosovskog Albanca Samija Parašumtija, koji je u noći između 1. i 2. aprila 1999. godine sa krova svoje kuće posmatrao šta se dešava u ulici Miloša Gilića u Đakovici.

Sami Parashumt, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuSami Parashumt, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Suđenje za kosovske zločine generalu srpske policije Vlastimiru Đorđeviću je danas nastavljeno iskazom kosovskog Albanca Samija Parašumtija/Parashumt, koji je svedočio o masakru nad 20 žena i dece 2. aprila 1999. godine u podrumu jedne kuće u đakovičkoj ulici Miloša Gilića. Parašumti nije bio direktan očevidac zločina ali ga je tužilac pozvao kako bi potvrdio da su u napadu na civile u tom delu Đakovice učestvovali uniformisani srpski policajci, za koje je kao tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti bio nadležan optuženi Đorđević.

Svedok je rekao da je neposredno nakon ponoći između 1. i 2. aprila 1999. godine iz kuće svojih roditelja u ulici Miloša Gilića čuo buku spolja, a potom i pucnjavu i vrisku dece iz pravca jednog od susednih imanja. Popeo se na krov svoje kuće odakle je posmatrao šta se dešava, nastojeći da utvrdi najbolji put za bekstvo. Parašumti tvrdi da su svuda uokolo bili raspoređeni srpski policajci – video je njih 12 u svom dvorištu i pedesetak duž ulice. Palili su, kaže, kuće i jedni drugima izdavali naredbe poput: "Idi levo, idi desno" ili "Pretresi ovu kuću".

Parašumti je ubrzo pobegao u kuću jednog suseda, a zatim se sa porodicom priključio koloni koja se kretala ka Albaniji. Kada su prešli granicu, saznali su da je u podrumu jedne kuće u ulici Miloša Gilića ubijeno 20 albanskih žena i dece. Nedavno je na suđenju generalu Đorđeviću svedočio Hani Hodža/Hoxha, kome su u tom masakru stradale žena i dve ćerke, a na popisu svedoka je i jedini preživeli Dren Čaka/Çaka.

Svedok je na foto panelu sa više različitih uniformi koji mu je predočila tužiteljica Gopolan obeležio plave maskirne, navodeći da su napadači u takve bili obučeni. Osim toga, smatra da se radilo o policajcima i zato što je video da neki od njih izlaze iz plavog džipa.

Usledilo je unakrsno ispitivanje u kojem branilac nije osporio praktično nijedan navod iz svedokovog glavnog iskaza i dve izjave koje je 2000. i 2002. godine dao istražiteljima tužilaštva. Branilac Đurđić je, naime, tražio od Parašumtija da kaže kome je pripadala bukvalno svaka od više desetina kuća u naselju u kojem je zločin počinjen, a za neke je čak nastojao da utvrdi i visinu zidova i dimenzije placeva na kojima su sagrađene. Branilac se, međutim, na tu geodetsko-arhitektonsku liniju ispitivanja nije nadovezao nijednom dopunskom sugestijom ili pitanjem, pa je svrha jednočasovnog utvrđivanja vlasništva nad kućama u ulici Miloša Gilića ostala nejasna.

Pred kraj današnjeg zasedanja počelo je svedočenje kosovskog Albanca Bećira Krasnićija/Beqir Krasniqi, koji je preživeo streljanje više od stotinu muškaraca u Pustom Selu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 414

OFICIRI DŽENTLMENI: Svjedočenje za odbranu neprijateljskog komandanta
(NE)POŠTOVANJE SUDA: Suđenje za objavljivanje javne tajne
ŠAĆIRBEGOVIĆ: Šta je Beograd znao o zločinima u BiH
PRALJKOVI RATNI DRUGOVI: O pokojnicima sve najbolje