HomePARAVOJSKA U SASTAVU POLICIJE
Na početku svog trećeg svedočenja pred Haškim tribunalom general Aleksandar Vasiljević rekao da su paravojne grupe koje su 1999. godine počinile zločine nad kosovskim Albancima bile u sastavu MUP, a da je njihovo angažovanje na Kosovu naložio optuženi Vlastimir Đorđević

Aleksandar Vasiljević, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuAleksandar Vasiljević, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Na suđenju bivšem načelniku resora javne bezbednosti MUP Srbije, Vlastimiru Đorđeviću, počelo je svedočenje generala Aleksandra Vasiljevića, koji je u aprilu 1999. godine reaktiviran iz penzije i postavljen za zamenika načelnika Uprave za bezbednost VJ. O zbivanjima na Kosovu 1999. godine Vasiljević je već svedočio na suđenjima Slobodanu Miloševiću i šestorici srpskih zvaničnika, optuženih za zločine nad albanskim civilima. U tim iskazima, kao i danas, Vasiljević je odgovornost za kosovske zločine prebacivao na policiju.

Vasiljević je danas izjavio da je 8. maja 1999. godine od organa bezbednosti Prištinskog korpusa dobio izveštaj o "pojedinačnim ubistvima, pljačkanjima i silovanjima kosovskih Albanaca" i delovanju paravojnih jedinica. Tada je, kaže, obavešten da je jedinica "Škorpioni" pod komandom Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije i da su u Podujevu ubili 12 albanskih žena i dece. Prema njegovim saznanjima, i pripadnici Arkanove paramilitarne grupe su na Kosovo došli sa legitimacijama MUP.

Vasiljević je, takođe, svedočio i o sastanku čelnika vojske i policije sa tadašnjim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem od 17. maja 1999. godine, na kom su predstavnici VJ i MUP međusobno razmenjivali optužbe ko je počinio više zločina. Prema beleškama koje je Vasiljević sačinio tokom sastanka, a koje su danas uvedene u dokaze, Rade Marković, tadašnji načelnik resora Državne bezbednosti MUP, je odgovornost za ubistva, pljačke i druge zločine uglavnom prebacivao na dobrovoljce, ukazujući kako su oni "nužno zlo u svakom ratu". Istovremeno, general Nebojša Pavković je na tom sastanku rekao da su Škorpioni poslati na Kosovo po nalogu optuženog Đorđevića, nakon čega je Milošević zadužio Markovića da "prenese" Vlastimiru Đorđeviću i tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Vlajku Stojiljkoviću da "nemaju razloga da štite paravojne grupe". Na tom sastanku Vasiljević je, kako danas tvrdi, "shvatio da su Vlajko (Stojiljković), Obrad (Stevanović) i Rođa (Đorđević) odgovorni za upotrebu MUP na Kosovu".

General Vasiljević je govorio i o strukturi Zajedničke komande MUP i VJ koja je od 1998. godine funkcionisala na Kosovu. On je, međutim, za njeno postojanje saznao tek 1. juna 1999. godine tokom sedmodnevne posete Kosovu gde je boravio s ciljem istraživanja zločina. Svedočenje Aleksandra Vasiljevića će, po svemu sudeći, trajati do kraja ove radne sedmice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 413

VEĆ VIĐENO: Novi pokušaj suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Ko je oklevetao Slobodana Praljka
TAKOZVANO TOBOŽE: Tuđmanove garancije građanskih prava Srba
POSLEDNJE PRIPREME: Zakazano suđenje Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu