HomeOSLOBOĐEN DRAGAN KOLUNDŽIJA
Predsednik tribunala odlučio o oslobađanju osuđenog pre izdržane pune kazne, uzimajući u obzir priznanje, kajanje, uzorno ponašanje u pritvoru, saradnju sa tužilaštvom i želju da se reintegriše u društvo

Dragan Kolundžija, bivši vozač kamiona iz Prijedora i vođa jedne od stražarskih smena u logoru Keraterm, koji je pre mesec dana osuđen na 3 godine zatvora, oslobođen je danas iz Pritvorske jedinice Haškog tribunala. Odluku o njegovom oslobađanju doneo je predsednik tribunala, sudija Klod Žorda/Claude Jorda, pošto je Kolundžija već odslužio pet-šestina kazne, odnosno proveo u pritvoru više od dve i po godine.

Dragan Kolundžija je početkom septembra ove godine priznao krivicu za neljudske uslove koji su vladali u logoru Keraterm i učešće u progonu njegovih zatočenika na političkim, rasnim i verskim osnovama. Priznanje krivice i kajanje koje je ispoljio uzeti su mu za olakšavajuće okolnosti pri izricanju presude, kao i pri odlučivanju o zahtevu njegove odbrane da se oslobodi pre isteka pune kazne. Prihvatajući taj zahtev predsednik tribunala je, kako se navodi u danas objavljenom saopštenju, imao u vidu "memorandum tužilaštva" o Kolundžijinoj saradnji sa istražiteljima. Konačno, u obzir je uzeto i "uzorno ponašanje" Kolundžije u Pritvorskoj jedinici, kao i njegova "želja da se reintegriše u društvo" i "odlučnost da ne ponovi zločine" za koje je osuđen.

Ostala dvojica osuđenih za zločine u Keratermu, kojima su zbog priznanja krivice i ispoljenog kajanja takođe odmerene blaže kazne - Dušku Sikirici 15 a Damiru Došenu 5 godina zatvora - u pritvoru tribunala čekaju na transfer u zatvor neke od zemalja-članica UN u kojem će odslužiti ostatak kazne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 81

SUĐENJE ZA GRANATIRANJE I TERORISANJE SARAJEVA: Počelo suđenje generalu Stanislavu Galiću
MOSTARSKO SUĐENJE: Prazna obećanja Tute Naletilića - "Starog"
SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČI: Rasprava o žalbama trojice osuđenih za silovanja i seksualna porobljavanja
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: "Radne grupe" za pljačku i spaljivanje knjiga u Bosanskom Šamcu i Odžaku
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Da li je Mitar Vasiljević u junu 1992. bio pod uticajem "viših sila"?