HomeDAMIR DOŠEN NA SLOBODI
Bivšem šefu stražarske smene u Keratermu, koji je kaznu služio u Austriji, odobreno prevremeno puštanje na slobodu. Peti osudjeni koji je odslužio kaznu koju mu je izrekao Haški tribunal

Predsednik Tribunala u Hagu Klod Žorda/Claude Jorda je pred odlazak sa funkcije odobrio prevremeno puštanje na slobodu Damiru Došenu, osudjenog na 5 godina zatvora, pošto je odslužio dve trećine izrečene kazne.

Damir Došen, jedan od šefova stražarskih smena u logoru Keraterm kod Prijedora, uhapšen je u oktobru 1999. godine. Pred kraj sudjenja za zločine u Keratermu, u oktobru 2001., priznao je krivicu za učešće u progonu na političkim, rasnim i verskim osnovama, odnosno zločin protiv čovečnosti, i u novembru 2001. je osudjen na 5 godina zatvora. Od maja 2002. izdržava kaznu u Austriji.

Austrijske vlasti su uputile zahtev Tribunalu na osnovu austrijskog zakona koji predvidja mogućnost prevremenog puštanja na slobodu posle dve trećine izdržane kazne. Preporuku za puštanje je uputio i direktor zatvora Graz-Karlau, a predsednik Žorda je pre donošenja odluke i sam obavio razgovor sa osudjenim Došenom.

Damir Došen je peti osudjeni pred Tribunalom koji je odslužio kaznu. Na slobodu su pušteni još i Dražen Erdemović, Zlatko Aleksovski, Dragan Kolundžija i Milojica Kos.

Kaznu izdržava još devet osudjenih lica - Duško Sikirica, Drago Josipović, Vladimir Šantić, Stevan Todorović, Anto Furundžija, Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković. Goran Jelisić i Milan Simić, koji su pravosnažnim presudama osudjeni prvi na 40 a drugi na 5 godina zatvora, u pritvoru Tribunala čekaju na transfer u zatvore neke od zemalja sa kojima su zaključeni sporazumi o izdržavanju kazne. Na transfer čeka i Biljana Plavšić, koja je juče osudjena na 11 godina zatvora, ali njena osuda još nije pravosnažna, pošto je u toku 30-dnevni rok u kojem strane mogu da ulože žalbu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 137

KOMANDANT ĆELIKU: Prvi zapovednik OVK u pritvoru Tribunala
ŠTAMPARSKA GREŠKA: Kada je oslobođena kasarna u Vukovaru?
KO JE OSNOVAO PRIJEDORSKE LOGORE: Direktna veza Stakić – Karadžić
"VANZEMALJCI" U SUDNICI: Može li se izmjeriti strah Sarajlija?
DEVET HAŠKIH GODINA: Novi sud i novi izazov sudije Žorde