HomeDUŠKO SIKIRICA NA SLOBODI
Odlukom predsednika Tribunala, Duško Sikirica je pušten na slobodu nakon što je odslužio dve trećine kazne od 15 godina zatvora koja mu je izrečena pošto je priznao krivicu za zločine u logoru Keraterm kraj Prijedora, 1992. godine

Duško Sikirica u sudnici TribunalaDuško Sikirica u sudnici Tribunala

Predsednik Tribunala Patrik Robinson je odobrio zahtev Duška Sikirice, komandanta obezbeđenja logora Keraterm kraj Prijedora, da bude pušten na prevremenu slobodu pošto je odslužio dve trećine izrečene kazne. Sikirica je u septembru 2001. godine, nakon završenog dokaznog postupka optužbe, priznao krivicu za progone zatočenih Bošnjaka i Hrvata i osuđen je na kaznu od 15 godina, koju je služio u austrijskom zatvoru.

U odluci predsednika Tribunala se navodi da je Sikirica priznanjem krivice prihvatio odgovornost za ubistva, mučenja i premlaćivanja zatvorenika, seksualni napad i silovanje, ponižavanje i druge oblike psihičkog mučenja kao i za držanje zatočenih bosanskih Muslimana i Hrvata u nehumanim uslovima. Težina tih zločina, po oceni predsednika, ide u prilog odbijanju zahteva za prevremeno puštanje na slobodu.

Robinson i druge sudije su, međutim, saglasni da "iskreno kajanje" koje je Sikirca pokazao ukazuju da je prihvatio odgovornost za sopstvene zločine što "treba uzeti u obzir". Sikirica je u izjavi izrazio "duboko žaljenje" zbog izgubljenih i osakaćenih života ljudi zatočenih u Keratermu, priznajući da je "na žalost i on sam doprineo uništavanju tih života". Sikirica je dalje naveo da posebno žali zato što nije imao "moralne hrabrosti i moći" da spreči "strašne stvari koje su se tamo dogodile".

Prema izveštaju koji je priložila uprava austrijskog zatvora, Sikirica je radio u perionici i "pokazao je dobro vladanje". U tri navrata od marta 2005. do februara 2009. godine je počinio četiri manja prekršaja pošto je posedovao predmete koji nisu dozvoljeni u zatvoru zbog čega je kažnjen novčanim kaznama. Mada ti prestupi "brinu" predsednika Tribunala, on ipak napominje da je vladanje Sikirice bilo dobro i da zatvorska uprava "podržava" njegovo oslobađanje.

Odluka kojom se odobrava zahtev Duška Sikirice je postala javna tek nakon što je osuđeni pušten na prevremenu slobodu.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 462

PONAVLJANJE SUĐENJA: Zastrašivanje svjedoka neće onemogućiti pravdu
O ANĐELIMA I IGLI: Koliko topova staje na vrh jednog nebodera
NI POSAO NI UNIFORMA: Za šta su bili "poželjni" prijedorski Muslimani