HomeŽRTVE "KRMAČE" I SNAJPERA
Na suđenju generalu Momčilu Perišiću saslušani iskazi Nefe Šljivo, ranjene u eksploziji modifikovane avio bombe u Hrasnici 1. jula 1995. godine i Alije Holjana, koji je pogođen snajperskim hicem ispaljenim na tramvaj u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu

Nefa Šljivo, svjedoči video linkom na suđenju Momčilu PerišićuNefa Šljivo, svjedoči video linkom na suđenju Momčilu Perišiću

U dodatku optužnice protiv bivšeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića se navodi da je u eksploziji modifikovane avio bombe u sarajevskom naselju Hrasnica 1. jula 1995. godine ranjeno 13 osoba. Među njima je bila i Nefa Šljivo koja je na suđenju generalu Perišiću svedočila iz Sarajeva, putem video konferencijske veze.

Bivši načelnik Generalštaba VJ se tereti da je pružao logističku, kadrovsku i materijalnu pomoć snagama bosanskih Srba čime je, po tužilaštvu, doprineo artiljerijskim i snajperskim napadima na Sarajevo i Sarajlije.

Budući da je svedokinja već dala dve izjave istražiteljima tužilaštva i svedočila na suđenju bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomiru Miloševiću, tužilac je te dokumente uveo u dokaze a na suđenju Perišiću je pročitao sažetak njenog iskaza. U sažetku se navodi da je modifikovana avio bomba eksplodirala u Bunićkom potoku u Hrasnici kao i da u tom području nije bilo pripadnika ABIH.

U unakrsnom ispitivanju, branilac generala Perišića je zastupao istu tezu kao i odbrana generala Miloševića osuđenog na 33 godine zatvora zbog kampanje snajperskog i artiljerijskog terora u Sarajevu. Branilac je sugerisao da su kroz Hrasnicu prolazili putevi koji vode ka Igmanu, području pod kontrolom Armije BIH. Svedokinja je potvrdila da je put ka Igmanu prolazio kroz Hrasnicu ali je dodala da na njemu "nije videla pripadnike Armije BiH".

Iskaz drugog svedoka koji je takođe svedočio putem video linka iz Sarajeva je u potpunosti bio zatvoren za javnost.

Treći svedok optužbe, Alija Holjan je 27. februara 1995. godine ranjen snajperskim hicem dok se vozio tramvajem kroz ulicu Zmaja od Bosne u Sarajevu. Na suđenju generalu Perišiću kao i u prethodnom svedočenju u predmetu generala Miloševića je rekao da je metak ispaljen iz solitera na Grbavici, naselja pod kontrolom Sarajevsko-romanijskog korpusa. Odbrana nije imala pitanja za ovog svedoka.

Suđenje generalu Perišiću biće nastavljeno sutra pre podne, svedočenjem koje će se u celosti odvijati na sednici zatvorenoj za javnost.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 407

OGORČEN ALI HRABAR: Momir Nikolić negira da je priznao pod pritiskom tužioca
SARAJEVO ILI GRUDE: Ko je izazvao hrvatsko-muslimanske sukobe u Konjicu
PO SKRAĆENOM POSTUPKU: Stari dokazi na novom suđenju
"SRBIJA NIJE VAŠA ZEMLJA": Kako su kosovski Albanci proterani iz Peći
GOSPOĐA KOMANDANT: Predstavljamo novog upravnika tribunalove Pritvorske jedinice