HomeSTATISTIKA SARAJEVSKIH ŽRTAVA
Prema izveštajima koje je demograf tužilaštva Eva Tabo pripremila za suđenja Stanislavu Galiću i Slobodanu Miloševiću, u periodu na koji se odnosi optužnica protiv bivšeg načelnika generalštaba VJ Momčila Perišića od avgusta 1993. do kraja rata u BiH, u Sarajevu je poginulo ukupno 1.782 osobe – 949 civila i 833 vojnika

Ewa Tabeau, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuEwa Tabeau, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

Demografski ekspert optužbe Eva Tabo/Ewa Tabeau je na suđenju bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću predstavila zaključke o broju poginulih i ranjenih civila i vojnika u Sarajevu od kraja avgusta 1993. do novembra 1995. godine. Ti zaključci su deo dva izveštaja pripremljena za suđenje generalu Stanislavu Galiću i "bosanski" deo postupka protiv Slobodana Miloševića.

Momčilo Perišić se tereti da je kao načelnik Generalštaba VJ pružao kadrovsku, logističku, materijalnu i drugu podršku vojsci bosanskih Srba, čime je, po tužilaštvu, značajno doprineo zločinima tih snaga u Sarajevu.

U posebnoj tabeli koju je sastavila za suđenje generalu Perišiću, Eva Tabo je navela da je u Sarajevu od snajperske i artiljerijske vatre, od avgusta 1993. do kraja rata 1995. godine, poginulo 1.782 osobe – 949 civila i 833 vojnika.

U izveštaju sa suđenja Stanislavu Galiću se navodi da je u Sarajevu, u periodu od septembra 1993. do avgusta 1994. godine od posledica ratnog delovanja stradalo 370 civila i 472 vojnika. U izveštaju za isti period koji je sastavljen za suđenje Slobodanu Miloševiću, broj ubijenih civila je 548 a vojnika 499.

Razlike u dva izveštaja Eva Tabo objašnjava time što se u njihovom sastavljanju koristila podacima iz različitih izvora. Za suđenje Galiću izvor podataka je bio sarajevski Institut za istraživanje i dokumentaciju koji je prikupio podatke od 85.000 domaćinstava dok je u predmetu Milošević korišćeno više izvora među kojima su podaci sarajevskog Zavoda za statistiku, baze Međunarodnog crvenog krsta o nestalim osobama, izveštaji nevladinih organizacija kao i izveštaji Armije BiH.

U unakrsnom ispitivanju, branilac je pokušao da razjasni zbog čega je broj poginulih vojnika manji u predmetu Slobodana Miloševića nego u predmetu Stanislava Galića. Po rečima Eve Tabo, u sastavljanju izveštaja kod Stanislava Galića, korišćeni su podaci dobijeni od članova porodica dok su u predmetu Slobodana Miloševića u najvećem broju slučajeva korišćeni podaci Armije BiH.

Suđenje generalu Perišiću biće nastavljeno u četvrtak, iskazom novog svedoka tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 408

KOREKCIJA "NERAZUMNE" KAZNE: 12 godina više za Veselina Šljivančanina
NIKO KAO JA: Samo je Bog mogao više i bolje od Praljka
KAD SVECI MARŠIRAJU: Karadžićeva čestitka Romima, Srbima i Škotima
REKORDER: Dve statusne konferencije za Vojislava Šešelja