HomeREGULISANJE STATUSA VOJNIH "GASTARBAJTERA"
Svedok optužbe Miodrag Starčević na suđenju generalu Momčilu Perišiću svedočio o formiranju i radu 30. i 40. kadrovskog centra preko kojih je regulisan status oficira Vojske Jugoslavije u vojskama bosanskih i hrvatskih Srba

Miodrag Starčević, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuMiodrag Starčević, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

Bivši načelnik generalštaba VJ Momčilo Perišić je prema optužnici bio odgovoran za formiranje i organizaciju dva kadrovska centra čija je svrha bila da se "prikrije činjenica da su oficiri Vojske Jugoslavije (VJ) upućivani u Vojsku Republike Srpske (VRS) i u redove Srpske Vojske Krajine (SVK)". Miodrag Starčević, bivši načelnik pravne uprave Generalštaba VJ, svedočio je danas o pravnoj regulativi koja se odnosi na formiranje tih kadrovskih centara.

Starčević je potvrdio da su 30. i 40 kadrovski centar osnovani naredbom o organizacijsko-formacijskim promenama u VJ iz novembra 1993. godine koju je potpisao tadašnji načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić. U dokumentu se navodi da su osobe koje su postavljene u kadrovske centre – zakonski - bili pripadnici VJ, centri su bili locirani u Beogradu i imali su oznake VP 3001 za 30. i VP 4001 za 40. kadrovski centar.

Uporedo sa naredbom o organizacionim promenama u VJ, propisana su i Opšta načela rada kadrovskih centara kojima se uređuje njihovo delovanje isključivo u mirnodopskim uslovima. Oba dokumenta su, po svedoku, doneta u skladu sa procedurom koja je propisana Zakonom o vojsci.

Isti zakon je u odeljku koji je govorio o novčanim naknadama za službu propisivao u kojim slučajevima pripadnik VJ može da bude raspoređen na dužnost u inostranstvo. Starčević je rekao da postoje samo tri takva slučaja – kada je profesionalni vojnik u službi u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Jugoslavije, kada vrši službu u skladu sa međunarodnim ugovorima i kada se upućuje na školovanje u inostranstvo.

Tužilac je Starčeviću predočio nekoliko naredbi o premeštaju jugoslovenskih oficira u 30. ili 40. kadrovski centar, čime je nastojao da ukaže na vezu između VJ, VRS i SVK. Tako, jednom naredbom koju je potpisao general Perišić, pukovnik VJ je premešten iz 40. u 30. kadrovski centar, odnosno, prema optužnici, iz SVK u VRS. U drugom slučaju Drugi opštinski sud u Beogradu je utvrdio da je jedan oficir VJ posredstvom 30. kadrovskog centra upućen na službu u zonu borbenih dejstava u okolini Sarajeva zbog čega je imao pravo na naknadu štete za fizičku bol.

Na pitanje tužioca "da li je postojala zakonska odredba koja je generalu Perišiću dozvoljavala da oficira VJ premesti na primer u SVK", Starčević je odgovorio da "prema njegovom saznanju nema takve odredbe". Na isti način je odgovorio na pitanje da li postoji odredba koja dozvoljava odlazak i prihvatanje dužnosti jugoslovenskih oficira u drugoj zemlji.

General Perišić se tereti da je kao načelnik Generalštaba VJ pružao kadrovsku, materijalnu, logističku i drugu pomoć VRS i SVK čime je, po tužilaštvu, "značajno" doprineo zločinima počinjenim u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 406

BEZBEDNJAK PROTIV BEZBEDNJAKA: Momir Nikolić ne štedi sebe ni svoje kolege
SPORNO PITANJE: Laže li svjedok ili dokument
"NISAM JA TAJ": Svedok ne zna zašto je pozvan da svedoči
PERIŠIĆEVI KADROVSKI CENTRI: Vojnici na privremenom ratu u inostranstvu
POGLED IZ POTKROVLJA: Očevidac masakra u Celini