HomeDA LI JE HAJRU KORIĆ UBIO "ON" ILI MILAN LUKIĆ
Na suđenju za zločine nad višegradskim Muslimanima tokom svedokinja Pretresnog veća opisala kako je Milan Lukić pred grupom žena hladnokrvno ubio Hajru Korić. Odbrana, međutim, tvrdi da se "on" iz jedne od svedokinjinih prethodnih izjava ne odnosi na Milana Lukića već na neidentifikovanog "drugog četnika"

Milan Lukić u sudnici TribunalaMilan Lukić u sudnici Tribunala

Na poziv Pretresnog veća i uz mere zaštite lika i glasa danas je na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću iskaz dala svedokinja pod pseudonimom CW-2. U izjavama koje je prošle godine dala višegradskom udruženju Žene žrtve rata i istražiteljima tužilaštva, opisala je kako je krajem juna 1992. godine bila očevidac ubistva Hajre Korić, za koje optužnica tereti Milana Lukića. O istom događaju je u septembru prošle godine, tokom dokaznog postupka optužbe, govorila i svedokinja pod pseudonimom VG-35. Ona je takođe bila u grupi žena koje su videle ubistvo.

Krajem juna 1992. godine VG-35 je sa grupom žena koje su se skrivale po napuštenim višegradskim kućama krenula ka naselju Bikavac kada ih je na ulici zaustavio Milan Lukić "sa još jednim četnikom", tražeći među njima Hajru Korić. Nakon što je identifikovao, izdvojio je Hajru iz kolone i ubio je direktnim pucnjem u prsa, navodi se u izjavama današnje svedokinje. Potom se okrenuo prema ostalim ženama i pitao: "Šta joj je?", da bi onda još jednom pucao u mrtvo telo koje je ležalo na zemlji.

Branilac je ukazivao na izvesne razlike na koji je svedokinja opisala događaj u svojim prethodnim izjavama. Po njegovom tumačenju, ona je u izjavi udruženju Žene žrtve rata opisala da je u Hajru Korić prvi pucao drugi "četnik", a da je Lukić pucao "samo" kad je žrtva već bila mrtva. S druge strane, u izjavi koju je dve sedmice kasnije dala istražiteljima tužilaštva je rekla da je oba hica ispalio Milan Lukić, što po braniocu ukazuje da je svedokinja "pobrkala imena". Branilac je takođe tvrdio da Milan Lukić tog dana nije bio u Višegradu. Svedokinja je odbacila braniočeve sugestije i objasnila da je u obe izjave "ispričala šta je videla i preživela."

Tužilac Dermot Grum/Groom je prigovorio na braniočev način ispitivanja, ukazujući da je do razlika u njenim izjavama došlo zato što je svedokinja u izjavi udruženju Žene žrtve rata često koristila zamenicu "on" a osoba koja je s njom vodila razgovor nije tražila da precizira ko je to "on", za razliku od istražitelja koji su to svaki put od nje tražili kada bi u opisu događaja rekla da je "on" nešto rekao ili učinio. Tužilac Grum je potom imao samo jedno pitanje za svedokinju, ali je ono postavljeno na sednici zatvorenoj za javnost.

Iako je ranije predviđeno da će izvođenje dokaza na suđenju Lukićima biti završeno do kraja ove sedmice, danas je najavljeno da će još jedan svedok odbrane biti saslušan putem video linka, nakon uskršnje sudske pauze.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 405

KURSPAHIĆEVA LISTA: Porodični spisak žrtava višegradske žive lomače
TRI (PRED)RATNA DRUGA: Stojić, Mandić i Delimustafić kao primjer suživota
VREME KATARZE: Svedok poziva optuženog da "olakša dušu"