HomePLAĆENE IZJAVE SVEDOKA ODBRANE
Na suđenju za zločine u Višegradu tužilaštvo izvelo prvog svedoka čijim iskazom pobija dokaze odbrane Milana Lukića. Svedok tvrdi da je od predstavnika odbrane dobio novac nakon potpisivanja pripremljene izjave koju nije ni pročitao

Milan i Sredoje Lukić u sudnici TribunalaMilan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala

Na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću, optuženim za zločine nad Muslimanima u Višegradu tokom 1992. godine, tužilaštvo je danas izvelo prvog svedoka čijim iskazom nastoji da pobije dokaze odbrane prvooptuženog. Najveći deo njegovog iskaza odvijao se na sednici zatvorenoj za javnost.

U javnom delu iskaza, zaštićeni svedok sa pseudonimom VG-146 je opisao kako ga je krajem prošle godine kontaktirala osoba označena kao VG-145, koja mu je ponudila da "nešto potpiše i zaradi novac", što je on prihvatio. Dan kasnije njih dvojica su otišli u opštinu gde je od "jedne visoke devojke koja govori ikavicu" dobio nekoliko primeraka pripremljene izjave da potpiše. Svedok tvrdi da je potpisao dokumente bez prethodnog čitanja, nakon čega je od mladića, koji je bio sa tom devojkom, dobio kovertu sa 1.000 eura. Novac je podelio sa VG-145 i neidentifikovanim "gospodinom A", a 100 eura su, kaže, "odmah popili".

Branilac prvooptuženog je u unakrsnom ispitivanju sugerisao da je "zaveru" o lažnim izjavama osmislio upravo VG-145, koji je tako prevario ne samo svedoka VG-146, već i predstavnike odbrane Milana Lukića. Svedok je potvrdio da je njegov jedini kontakt bio sa VG-145, kao i da mu niko iz odbrane nije direktno ponudio da lažno svedoči uz novčanu nadoknadu.

Iako najavljen kao drugi svedok tužilaštva za pobijanje dokaza odbrane, VG-145 je danas brisan sa spiska svedoka na zahtev tužioca, koji je to obrazložio "komplikacijama do kojih je došlo tokom jutra". O tim se "komplikacijama", međutim, raspravljalo na sednici zatvorenoj za javnost.

Izvođenje dodatnih dokaza kojima tužilaštvo nastoji da pobije navode odbrane nastaviće se u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 405

KURSPAHIĆEVA LISTA: Porodični spisak žrtava višegradske žive lomače
TRI (PRED)RATNA DRUGA: Stojić, Mandić i Delimustafić kao primjer suživota
VREME KATARZE: Svedok poziva optuženog da "olakša dušu"