HomeNA POTEZU TRIBUNAL I SAVET BEZBEDNOSTI
Istekao rok u kojem je Beograd trebalo da slučaj "Vukovarske trojke" prepusti u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Večeras je istekao rok od 60 dana u kojem su vlasti SRJ bile dužne da haškom Tribunalu predaju "Vukovarsku trojku" oficira bivše JNA, kao i rezultate istrage i kopije spisa Vojnog suda u Beogradu, koji je decembra prošle godine pokrenuo istragu o masakru u Ovčari. "Do isteka roka, vlasti SRJ nisu ispunile ni jedan od ovih zahteva" - izjavio je tribunalov predstavnik za štampu Džim Lendejl (Jim Landale), uz ogradu da ne zna da li su, možda, neki dokumenti ili spisi "poverljivog karaktera", poslati iz Beograda u Hag "poverljivim kanalima."

Odluku kojom se od Beograda zahteva da slučaj "Vukovarske trojke"prepusti u nadležnost Tribunala donelo je 10. decembra prošle godine Pretresno veće I, pozivajući se na "primat" Međunarodnog nadnacionalnim sudovima. Prema Pravilima postupka Tribunala, objasnio je danas Lendejl, sada je na istom Pretresnom veću da presudi, tj. formalno zaključi, da li je SR Jugoslavija - oglušujući se o navedene zahteve - prekršila svoje međunarodno pravne obaveze. Ako dođe do takvog zaključka, Veće može da predsednici Tribunala naloži da o slučaju "države-prekršioca"obavesti Savet bezbednosti UN. Slučaj "Vukovarske trojke" je, inače, dobro poznat Savetu bezbednosti,koji je rezolucijom 1207 od 17 novembra prošle godine od jugoslovenskih vlasti zahtevao "momentalno i bezuslovno" izvršavanje naloga za njihovo hapšenje. Budući da se Beograd oglušio i o njegovu obavezujuću rezoluciju,Savet bezbednosti je krajem prošle godine počeo da razmatra sankcije protiv"visokih zvaničnika" SRJ koji su odgovorni za odbijanje saradnje sa Tribunalom, kao i protiv "odraslih članova njihovih porodica."Usvajanje te rezolucije je, međutim, odloženo do isteka roka od 60 dana. Pošto je večeras taj rok istekao, na potezu su ponovo Tribunal i Savet bezbednosti.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm