HomeSTRUGAR NA SLOBODI OD 20. FEBRUARA
Imajući u vidu "sve lošije zdravstveno stanje" bivšeg generala JNA Pavla Strugara, njegovu dobrovoljnu predaju Tribunalu, dobro vladanje u Pritvorskoj jedinici UN i dobre odnose sa ostalim pritvorenicima, predsednik Tribunala odlučio da odobri zahtev za prevremenim puštanjem na slobodu nekadašnjeg zapovednika dubrovačke operacije

Pavle Strugar, sluša presudu Žalbenog vijeća TribunalaPavle Strugar, sluša presudu Žalbenog vijeća Tribunala

Predsednik Tribunala Patrik Robinson je odobrio zahtev generala bivše JNA Pavla Strugara da bude prevremeno pušten na slobodu. Strugar je odlukom Žalbenog veća iz jula prošle godine osuđen na kaznu od 7 godina i šest meseci zatvora zbog napada na civile, uništavanja ili hotimičnog nanošenja štete objektima kulture kao i zbog pustošenja koje nije opravdano vojnom nuždom i protivpravnog napada na civilne objekte u dubrovačkom Starom gradu 6. decembra 1991. godine.

Strugar se dobrovoljno predao Tribunalu u oktobru 2001. i do sada je u pritvorskoj jedinici UN proveo više od pet godina ili dve trećine izrečene kazne. Mada pravila Tribunala ne regulišu puštanje na prevremenu slobodu pritvorenika koji su veći deo kazne izdržali u Pritvorskoj jedinici, sudija Robinson je i u slučaju Strugara primenio dosadašnju praksu po kojoj se osuđenici za ratne zločine koji izdržavaju kaznu u nekom od evropskih zatvora, ako ispunjavaju sve uslove, puštaju na slobodu nakon dve trećine izdržane kazne.

Ukazujući da se Strugar dobrovoljno predao Tribunalu, da je sve vreme iskazivao poštovanje prema zaposlenima u Pritvorskoj jedinici, pridržavao se uputstava stražara i bio u dobrim odnosima sa ostalim pritvorenicima, predsednik Robinson je zaključio da je optuženi pokazao stepen rehabilitacije. Na odluku predsednika je posebno uticalo zdravstveno stanje Strugara koje je, navodi se, "sve lošije" i u ovom slučaju predstavlja "relevantan faktor".

Odluka predsednika Robinsona stupa na snagu 20. februara, četiri dana nakon što zvanično istekne dve trećine kazne koja je izrečena Strugaru.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 394

UPORNOST: Karadžić i dalje insistira na navodnom sporazumu sa Holbrukom
KUM NIJE DUGME: Izliv ljubavi u haškoj sudnici
SUKOB INTERESA: Varničenja među braniocima bivših čelnika Herceg Bosne
DOKAZI ODBRANE :"Nespretni" potpis generala Radivoja Miletića
ŽALBA: Tužilac traži najmanje 30 godina zatvora za Mrkšića i Šljivančanina