HomeŽALBENI POSTUPAK U PREDMETU "ČELEBIĆI"
Sudac upozorava da ne može zakazati pred-žalbenu konferenciju dok ne prestane "bombardiranje" podnescima

Sudac David Hunt/Dejvid Hant, koji vodi pripreme za žalbeni postupak u predmetu Čelebići, danas je upozorio strane u postupku da ne može zakazati datum pred-žalbene konferencije jer suci i dalje primaju "bujicu" podnesaka od strana u postupku, a posebno obrane.

"Morate nas prestati bombardirati papirima", rekao je sudac objašnjavajući kako neće biti koristi od zakazivanja pripremne žalbene konferencije prije no što budu definitivno poznate sve osnove za žalbe. On je, ipak, izrazio očekivanje da će ne samo pred-žalbena statusna konferencija, već i glavno saslušanje o žalbama, biti održani do konca travnja/aprila.

Suđenje za zločine nad Srbima u logoru Čelebići trajalo je od ožujka/marta 1997. do listopada /oktobra 1998. Presudom od 16. studenog/novembra 1998., Zejnil Delalić je oslobođen optužbi, a Hazim Delić, Esad Landžo i Zdravko Mucić su osuđeni na 20, 15 i sedam godina zatvora. Tužitelj je najavio žalbe na presude Delaliću, Deliću i Muciću. Istodobno su i trojica okrivljenih najavili žalbe na prvostepenu presudu.

Današnji je susret sa stranama u postupku sudac iskoristio da predloži sažeto predstavljanje žalbi obrane. On poziva da se osnove žalbi koje su zajedničke svim ili većini optuženika, na primjer osporavanje međunarodnog karaktera sukoba u Konjicu ili osporavanje kvalifikacija nekih sudaca, prezentiraju grupno.

U skladu s pravilima Tribunala, optuženi mogu tokom ovakvih statusnih konferencija pokrenuti pitanja vezana uz njihovo mentalno i fizičko stanje. Tako je obrana Esada Landže sada tražila od suda da osigura da Landžo, koji boluje od astme, ne bude na istom katu sa pušačima u haškom pritvoru, dok je Mucićeva obrana tražila da Tribunal pomogne Mucićevom ocu koji je bolestan, i o kojem se ovaj optuženik ne može brinuti. Sudac Hunt je uputio odvjetnike da te probleme riješe s upravom pritvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm