HomeTUTA SPOSOBAN ZA TRANSFER U HAG
Liječnički tim Tribunala ocijenio Mladena Naletilića Tutu sposobnim da podnese transfer u Hag - uz odgovarajuće uvjete transporta i osiguranje liječničke njege u pritvoru

Liječnički tim, koji je na zahtjev Haškog tribunala prošlog tjedna pregledao Mladena Naletilića Tutu u zagrebačkoj bolnici, ocijenio je da Tuta može podnijeti transfer u Haški pritvor, izvijestio je glasnogovornik Tribunala, Jim Landale/Džim Lendeil.

Nakon što su zagrebački liječnici početkom veljače zaključili da bi takav transfer ugrozio Naletilićev život, Tribunal je u Hrvatsku ponovno uputio dva nizozemska liječnika. U izvještaju koji su oni danas dostavili Tribunalu kaže se da Naletilić može podnijeti put u Hag ako mu se osiguraju odgovarajući uvjeti transporta. Liječnici također dodaju da mu se u pritvoru treba osigurati propisana zdravstvena njega.

Na temelju ovog izvještaja tajništvo, predsjednik i glavna tužiteljica Tribunala će donijeti odluku o narednim potezima.

Očekuje se da će se Tribunal obratiti hrvatskim vlastima sa zahtjevom za predaju ovog optuženika, čije se izručenje zahtijeva duže od godinu dana.

Kad je u jesen prošle godine Tribunal prijavio Hrvatsku Vijeću sigurnosti UN zbog odbijanja suradnje, među ostalim, i u izručenju optuženog Naletilića, Vrhovni sud Hrvatske je ukinuo legalne prepreke za to izručenje, ali Tuta tada, po mišljenju zagrebačkih i tribunalovih liječnika, još nije bio zdravstveno sposoban za transfer.

Naletilić je optužen za zločine nad Bošnjacima u području Mostara 1993. godine. Njegovog su-optuženika Vinka Martinovića Štelu hrvatske su vlasti izručile Tribunalu prošle godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm