HomeMLADEN NALETILIĆ PREBAČEN U HAŠKI PRITVOR
Zasad nije najavljeno kad će Naletilić biti izveden pred sud kako bi se izjasnio o krivnji. Optužnica ga tereti, zajedno s Vinkom Martinovićem, za progon, mučenja, zatočavanja i druge zločine nad Bošnjacima u području Mostara

Petnaest mjeseci nakon objavljivanja optužnice i naloga za hapšenje, osnivač i zapovjednik jedinice HVO "Kažnjenička bojna" Mladen Naletilić Tuta danas je predan Haškom tribunalu.

Naletilić je jutros prebačen iz zatvorske bolnice u Zagrebu na aerodrom odakle je transferiran u Nizozemsku. "Naletilić je u 12:15 sati sletio u Nizozemsku i sada se nalazi u Pritvorskoj jedinici gdje će ga pregledati liječnici", rekao je glasnogovornik Tribunala Jim Landale/Džim Lendejl.

Tribunal je prošle godine prijavio Hrvatsku Vijeću sigurnosti UN zbog nesuradnje u izručenju Tute te u istrazi o operaciji "Oluja". Od jeseni prošle godine, kad je Vrhovni sud Hrvatske zaključio da nema pravnih prepreka za Naletilićevo izručenje Tribunalu, taj je transfer bio odgađan iz zdravstvenih razloga. Nakon pregleda u veljači/februaru ove godine, liječnički tim Tribunala je zaključio da izručenje više nije potrebno odlagati ako se osiguraju odgovarajući medicinski uvjeti transporta.

Ti su uvjeti osigurani i let je protekao bez poteškoća, rekao je danas glasnogovornik Tribunala Jim Landale. Naletilić - s čijim se dolaskom broj optuženika u UN pritvorskoj jedinici u Scheveningenu/Sheveningen povećao na 37 - tokom poslijepodneva će biti podvrgnut liječničkim pregledima kako bi se utvrdilo treba li biti smješten u pritvorsku bolnicu ili u ćeliju kao i drugi pritvorenici. Naletilić je normalno hodao prilikom dolaska u pritvor, kazali su očevici.

Mladen Naletilić Tuta (53) optužen je na zajedničkoj optužnici s Vinkom Martinovićem Štelom (36), kojeg je Hrvatska predala Tribunalu u kolovozu/augustu prošle godine. Martinović je, navodi tužitelj, kao zapovjednik pod-jedinice "Mrmak", bio podređen Naletiliću. Optuženi su za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja te teške povrede Ženevskih konvencija.

Svi ti zločini, navodi se u optužnici, izvršeni su u kontekstu međunarodnog oružanog sukoba, u kojem je na strani HVO sudjelovala i Hrvatska Vojska (HV), čije su jedinice sve vrijeme bile raspoređene u Mostaru. U optužnici se naglašava kako zločini koji su izvršeni u Mostaru i njegovoj okolini između travnja/aprila 1993. i siječnja/januara 1994, nisu bili izolirani incidenti, već "dio rasprostranjenih i sistematskih napada na bošnjačko stanovništvo".

Zločini koje im pripisuje tužitelj podijeljeni su u šest kategorija. Optuženi su za sudjelovanje u sistematskom progonu bošnjačkih civila na političkim, rasnim, etničkim ili vjerskim osnovama. Taj je zločin, navodi optužnica, izvršen kroz napade "Kažnjeničke bojne" pod zapovjedništvom Naletelića na sela Sovići i Doljani u općini Jablanica, zatim kroz napade HV i HVO na bošnjačke civile u Mostaru i zatvaranja tisuća civila u logore.

Potom ih se tereti za prisiljavanja zatočenika na kopanje rovova na prvim borbenim linijama i korištenja za žive štitove. Naletilić i Martinović odgovorni su i za mučenja i nanošenja teških patnji. Oni su, prema optužnici, osobno sudjelovali u mučenjima bošnjačkih civila i ratnih zarobljenika, i tako pružali "primjer" svojim podčinjenima.

Ova dva optuženika, navodi se dalje, odgovorni su za prinudno premještanje bošnjačkog stanovništva Mostara od svibnja/maja 1993. do siječnja/januara 1994., a posebno za dva "velika vala" etničkog čišćenja u svibnju/maju i srpnju/julu 1993.

Konačno, Naleteliću se pripisuje da je osobno naredio razaranje svih bošnjačkih kuća u selima Sovići, Doljani i Raštani, kao i rušenje džamije u Sovićima. Obojica optuženih se terete za sistematsko razaranje i pljačku muslimanskih kuća u Mostaru.

Optužnica je potvrđena 21. prosinca/decembra 1998. Martinović se prošle godine izjasnio nevinim za navedene optužbe. Zasad nije najavljeno hoće li Naletilić već ovoga tjedna biti izveden pred sud kako bi se izjasnio o krivnji.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 4

SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČI: Počelo suđenje za silovanja i seksualna porobljavanja muslimanskih žena
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Video snimci vojske Republike srpske – glavni dokaz optužbe
SUĐENJE ZLATKU ALEKSOVSKOM: Žalbeno vijeće preinačilo kaznu na 7 godina