HomeTUTINO IZJAŠNJAVANJE O KRIVNJI U ZAGREBU JE "JEDNA OD MOGUĆNOSTI"
Tribunal naglašava da takva mogućnost ne znači da bi se cijelo suđenje održalo u Zagrebu

Jim Landale, glasnogovornik TribunalaJim Landale, glasnogovornik Tribunala

U raspravama o predaji Mladena Naletilića Tute, koje se vode u Haškom tribunalu te u kontaktima Tribunala s hrvatskim vlastima - "jedna od brojnih mogućnosti" koje se razmatraju je da se Naletilić u Zagrebu izjasni o krivnji za optužbe kojima ga tereti haško tužiteljstvo, rekao je danas glasnogovornik Tribunala Jim Landale.

Hrvatski premijer Ivica Račan, prema pisanju hrvatskih medija, jučer je izjavio da će suđenje Tuti vjerojatno početi u Hrvatskoj, što je izazvalo različita tumačenja u javnosti. Na Tribunalu, međutim, naglašavaju da, ako bi se dopustilo da se optuženi o krivnji izjasni u Zagrebu, to ne znači da bi se tamo održalo i suđenje. "Ta se mogućnost na Tribunalu ne razmatra", kaže Landale.

Izjašnjavanje o krivnji je jedno saslušanje u okviru kojega sudac optuženom pročita točke optužnice, a on se o svakoj izjasni krivim ili nevinim. Nakon toga započinje, obično višemjesečni, pred-raspravni postupak tokom kojega strane u postupku rješavaju činjenična i pravna pitanja vezana uz postupak, u pripremi za glavnu raspravu.

Nakon što je nizozemski liječnički tim prošlog tjedna izvijestio da je Tuta sposoban za transfer ali uz određene uvjete transporta i smještaja, Tribunal je započeo razmatrati kako osigurati najprikladniji način da se to obavi. Predstavnici hrvatskih vlasti u više su navrata proteklih dana napominjali da je predaja Naletilića isključivo medicinsko pitanje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 2

SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Završen dokazni postupak optužbe
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Suđenje obustavljeno zbog hapšenja Dragoljuba Prcaća
PRESUDA TIHOMIRU BLAŠKIĆU: Haški odjeci na reakcije u Hrvatskoj
TUŽILAŠTVO: Komentari o američkoj potjernici za Miloševićem, Karadžićem i Mladićem
PRVO POJAVLJIVANJE DRAGOLJUBA PRCAĆA: "Nisam kriv"