HomeSUĐENJE GENERALU KRSTIĆU
Dražen Erdemović, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, svjedočio kako je teklo osvajanje Srebrenice i potom ubijanje zarobljenih Bošnjaka u kojemu je i sam sudjelovao

Radislav Krstić u sudnici TribunalaRadislav Krstić u sudnici Tribunala

Nakon više svjedoka koji su, poslije pada Srebrenice, bili izvedeni pred streljačke vodove Vojske Republike Srpske - i tek igrom slučaja preživjeli ta masovna smaknuća - danas je na suđenju generalu Radislavu Krstiću svjedočio čovjek koji je bio "s druge strane nišana", u jednom od tih vodova smrti.

Dražen Erdemović je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, sudjelovao u ubijanju zarobljenih Bošnjaka na farmi Branjevo kraj sela Pilica. "16. srpnja/jula 1995. na tom je mjestu ubijeno između 1.000 i 1.200 ljudi", svjedočio je danas Erdemović. Više od sedam i po tisuća ljudi smatra se nestalima od pada srebreničke enklave pod kontrolu Vojske bosanskih Srba.

Erdemović je pred Haškim tribunalom priznao krivnju za sudjelovanje u tim zločinima, nakon čega je bio osuđen na pet godina zatvora u koje je uračunat boravak u haškom pritvoru. Nedavno je i odslužio svoju zatvorsku kaznu. Kao svjedok tužitelja, on sada ima zaštićeni status i svjedoči uz mjere zaštite lika.

Erdemović je, kazao je danas, kao pripadnik jednog diverzantskog voda VRS, bio među prvim vojnicima koji su 11. jula 1995 ušli u srebreničku enklavu. "Iako nam je prethodno bilo rečeno da ne pucamo na civile, odmah po ulazu u grad vođa moje grupe je ubio 30-godišnjeg Bošnjaka koji se predao", ispričao je Erdemović.

Dok su u Srebrenicu, tog dana, ulazile druge jedinice VRS, Erdemovićeva grupa je poslana na južni prilaz gradu da obezbjeđuje ulazak komandanta VRS Ratka Mladića i pratnje. Video snimka koju je prikazao tužitelj pokazuje da je zajedno s Mladićem u Srebrenicu ušao i optuženi Radislav Krstić. Optužnica navodi da je do 13. srpnja/jula 1995. on bio zamjenik komandanta, a potom je imenovan za komandanta Drinskog korpusa VRS. To znači da je, nakon Mladića, bio jedan od najviših oficira u zapovjednom lancu u tom području.

Erdemović je već 12. srpnja/jula otišao iz Srebrenice, a četiri dana kasnije mu je, zajedno sa još sedam pripadnika njegovog voda, naređeno da iz Vlasenice ode u Zvornik "na novi zadatak." Iz Zvornika ih je jedan potpukovnik VRS, čije ime Erdemović ne zna, u pratnji dva vojna policajca odveo na farmu Branjevo. Tu im je rečeno da će streljati civile iz Srebrenice.

"Došao je prvi autobus. Ja sam rekao da ne želim to da radim, da to nije naš zadatak... a Brano (vođa naše grupe od osam ljudi) mi je rekao da onda stanem s njima ili da im dam svoju pušku da vidim hoće li oni u mene pucati", ispričao je Erdemović.

Potom je opisao kako je vojna policija Drinskog korpusa izvodila iz autobusa na poljanu grupe od deset zarobljenika u koje je njegov streljački vod potom pucao s leđa. Dva pripadnika njegove grupe su "da bi ubrzali streljanje", uzeli mitraljez M-84..."ali mitraljez je samo sakatio ljude. Oni su molili da ih se dovrši, da ih se ubije..."

Pogubljenja su počela oko 10 sati ujutro i završila oko 14 ili 15 sati, rekao je Erdemović. Oko 13 sati na stratište su došli vojnici iz Bratunca i "preuzeli ubijanje": "Oni su prepoznavali ljude iz Bratunca i Srebrenice i iživljavali se na njima prije ubijanja...tukli su zatočenike, tjerali ih da klanjaju na muslimanski način", ispričao je svjedok.

Erdemovićevoj grupi potom je rečeno "da ide do zgrade Doma u Pilici gdje Muslimani hoće provaliti van": "Nas četvorica smo rekli da nismo mašine za ubijanje, a potpukovnik je tamo poslao ljude iz Bratunca. Nakon što su otišli, čuli smo pucnjavu iz pravca Pilice", rekao je Erdemović koji je kasnije kraj zgrade Doma vidio veliki broj ubijenih ljudi.

Svjedočenje o koordiniranim napadima raznih jedinica VRS na enklavu, kao i o prisustvu visokog oficira VRS na mjestu smaknuća treba potkrijepiti tvrdnju tužitelja da je cijeli proces bio pažljivo i dobro organiziran, na temelju zapovijedi visokih oficira.

Sam Erdemović je na kraju svjedočenja rekao: "U vezi sa svim ovim što se desilo u Srebrenici, želim reći da ja ne poznam generala (Krstića) i ne znam da li je on išta naređivao... Jedino što želim je da se to nikada nikome ne ponovi".

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 12

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Svjedočenje Dražena Erdemovića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Kordić - zapovjednik ili glasnogovornik?
HAŠKI TRIBUNAL: Blewitt o slučaju Ojdanić
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kunarac - zapovjednik ili svodnik?