HomeSLUČAJ "HRVATSKA PROTIV SRJ"
Međunarodni sud (ICJ) u Den Haagu, na zahtjev Hrvatske, ponovno produžio rokove za dostavu pisanih obrazloženja u slučaju u kojem Hrvatska tuži SRJ za genocid

Zgrada Međunarodnog suda pravde u HaguZgrada Međunarodnog suda pravde u Hagu

Međunarodni sud (ICJ) u Hagu, najviše pravno tijelo UN koje rješava sporove između država, ponovno je, na zahtjev Hrvatske, produžio rokove za dostavu pisanih obrazloženja u slučaju "Hrvatska protiv SR Jugoslavije".

Hrvatska je, napominje ICJ, tražila dodatnih šest mjeseci da pripremi obrazloženje svoje optužbe da je SRJ djelovanjem svojih snaga i agenata u Hrvatskoj prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju genocida.

Prema novom rasporedu, pisano obrazloženje svojih zahtjeva Hrvatska treba dostaviti do 14. ožujka/marta 2001. godine. Svoj odgovor na hrvatsko obrazloženje SRJ treba dostaviti do 16. rujna/septembra 2002.

U srpnju/julu 1999. Hrvatska je Međunarodnom sudu podnijela zahtjev da SRJ proglasi odgovornom za genocid koji je, prema navodima iz zahtjeva, počinjen u Hrvatskoj između 1991. i 1995. godine te da Jugoslaviju obaveže na plaćanje ratnih reparacija. Hrvatska optužuje SRJ za "dvije runde etničkog čišćenja". Prvu su rundu, navodi Hrvatska, 1991. godine izvršile "vojne, obavještajne i paravojne snage pod direktnom kontrolom SRJ" napadajući i protjerujući hrvatske građane iz područja Knina, Slavonije i Dalmacije. A kad je u kolovozu/avgustu 1995. Hrvatska ponovno uspostavila vlast nad tim područjima, Jugoslavija se angažirala u "drugoj rundi etničkog čišćenja ohrabrujući i tjerajući hrvatske građane srpske nacionalnosti" da napuste područje Krajine, tvrdi se u tužbi.

Ovo je drugo produženje rokova u slučaju "Hrvatska protiv Jugoslavije". To je, inače, treća tužba za genocid pred ICJ vezana uz događaje na području bivše Jugoslavije. Prvi slučaj je tužba BiH protiv SRJ, a drugi slučaj je tužba SRJ protiv osam zemalja NATO.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 17

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Vojno-obavještajna analiza srebreničke operacije VRS
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Da li su za rat odgovorni narodi ili vođe?
SUĐENJE DUŠKU SIKIRICI: Odloženo izjašnjavanje o krivnji
HAŠKO TUŽILAŠTVO: Novinari nisu pod istragom