HomeŽIVOT POSLE SREBRENIČKOG PAKLA
Suđenje generalu Krstiću pred Haškim tribunalom

Radislav Krstić u sudnici TribunalaRadislav Krstić u sudnici Tribunala

Kroz svedočenja jedne od preživelih žena iz Srebrenice i direktora Tuzlanske nevladine organizacije za pomoć žrtvama rata, tužioci na suđenju bivšem komandantu Drinskog korpusa Radislavu Krstiću želeli su da pokažu kakve su posledice zločini počinjeni u Srebrenici ostavili na preživele žitelje nekadašnje enklave

"Da sam znala da će sve ovako biti, još tada bih i mužu i deci povezala oči i skočila s njima nekud da se bar zajedno pogušimo", rekla je 46-godišnja žena iz okoline Srebrenice, zaštićeni svedok "DD" .Ona do danas nije saznala sudbinu muža i dvoje od svoje četvoro dece koje je poslednji put videla kada je Srebrenica napadnuta .Bežeći od granata, muškarci, među kojima i njen muž i najstariji sin, otišli su u šumu a ona je sa sinovima od 11 i 14 godina, stigla u Potočare. Zbog onoga što joj se dogodilo posle dva dana bez hrane i vode, koje je sa decom provela pod vedrim nebom, u "crni četvrtak", kako je rekla, i danas "često pomišlja da više ne treba da živi".

Na trasi, kako su zvali put ka autobusima i kamionima za transport, tog dana, starijeg od dvojice sinova vojnici su silom odvojili od nje i sa ostalim muškarcima ukrcali u autobus. "Šta će vam on, on je 81. godište, šta ćete s njim, govorila sam a on je preplašen rekao:" Mama uzmi ti moju torbu. To je poslednje što sam od njega čula", rekla je, jecajući, svedok "DD". Svoje potresno svedočenje, žena iz Srebrenice, vrlo uznemirena, završila je molbom sudu da pita Radislava Krstića da li možda zna šta se dogodilo s njenim mužem i sinovima. Predsedavajući sudija Almiro Rodrigez odgovorio je da je uveren da će svi koji su čuli njeno svedočenje učiniti najviše što mogu kako bi joj pomogli.

Žene iz Srebrenice u izbeglištvu su uz psihološke i socijalne probleme suočene i sa administrativnim preprekama da regulišu svoj status jer se njihovi muževi i dalje vode kao nestali, rekla je u nastavku suđenja svedok Jasna Zečević, direktor tuzlanskog Centra za psihosocijalnu pomoć zenama i deci, žrtvama rata. Njihova deca se takođe suočavaju s neizvesnošću oko sudbina svojih očeva. Na pitanje sudije Fuada Rijada ima li spasa za tu generaciju, Jasna Zečević je odgovorila da bi najbolje bilo reći da će oni preživeti.

Tužioci su za sutra najavili poslednjeg svedoka u svom dokaznom postupku na suđenju generalu Krstiću.

Mina Vidaković


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 21

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Završen dokazni postupak optužbe protiv generala Krstića
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Svjedoci obrane tvrde da Kunarac nije bio u Foči u vrijeme silovanja
TRIBUNAL: Uskoro odluka o legalnosti hapšenja Stevana Todorovića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Prvi svjedoci obrane Marija Čerkeza