HomeMARTIĆU POTVRĐENA KAZNA OD 35 GODINA ZATVORA
Žalbeno veće potvrdilo prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina osuđen na 35 godina zatvora zbog progona, ubistva, zatvaranja, mučenja, nečovečnih dela, okrutnog postupanja, deportacije i prisilnog premeštanja, bezobzirnih razaranja naselja i ustanova namenjenih obrazovanju i religiji, kao i pljačke javne i privatne imovine i napada na civile

Milan Martić sluša potvrđenu prvostepenu presudu Žalbenog vijećaMilan Martić sluša potvrđenu prvostepenu presudu Žalbenog vijeća

Žalbeno veće Tribunala potvrdilo je danas prvostepenu presudu kojom je Milan Martić, bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina (RSK), proglašen krivim po svih 16 tačaka optužnice i osuđen na 35 godina zatvora zbog zločina počinjenih između 1991. i 1995. godine u Hrvatskoj i zapadnoj BiH.

Martić je, podsetimo, u junu prošle godine proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem stvaranja ujedinjene srpske države koja bi obuhvatila delove teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Odbacujući jedan od osnova Martićeve žalbe u kojem se tvrdi da prvostepeno veće nije uzelo u obzir "kontekst" u kojem su se odvijali događaji i, posebno, "političke ciljeve srpskog rukovodstva", Žalbeno veće je naglasilo da bivši predsednik RSK "nije osuđen zbog svojih političkih stavova ili političkih ciljeva srpskog rukovodstva" već zato što su u procesu ostvarivanja tih ciljeva "Martić i drugi srpski politički i vojni lideri počinili ozbiljne zločine".

Žalbeno veće je odbacilo devet od ukupno deset osnova Martićeve žalbe, uključujući i one koji se odnose na granatiranje Zagreba u maju 1995. godine, a u kojima se tvrdi da je to bila "legitimna vojna akcija preduzeta u samoodbrani", kao odgovor na "nezakonitu operaciju" Hrvatske vojske u Zapadnoj Slavoniji. Budući da je zabrana napada na civile apsolutna, Žalbeno veće, navodi se u presudi, "ne vidi kako Martićev argument da Srbi nisu agresori već da su se samo branili, može opravdati njegovu odmazdu granatiranjem Zagreba."

Zaključujući da nije dokazana Martićeva veza sa neposrednim izvršiocima zločina u Benkovcu, Cerovljanima, Vukovićima i Poljanku, Žalbeno veće je poništilo osuđujuću presudu za te incidente, ukazujući da to ipak ima "minimalni uticaj na njegovu ukupnu odgovornost".

S druge strane, prihvatajući žalbu tužilaštva, Žalbeno veće je proglasilo Martića krivim za zločine protiv čovečnosti protiv hrvatskih vojnika "van stroja", za koje je prvostepenom presudom bio oslobođen. Po oceni Žalbenog veća, ova dodatna osuda za zločin protiv čovečnosti ne opravdava povećanje kazne.

Milan Martić će u pritvoru Tribunala ostati do transfera u zatvor neke od zemalja članica UN u kojem će odslužiti ostatak kazne, u koju mu se uračunava nepunih šest i po godina koje je do sada proveo u Pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu/Schevening.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 382

PERIŠIĆEV GENERAL: Sarajevo na dlanu ratnika Ratka
(ZLO)UPOTREBA KURANA: Da li je Milan Lukić promenio veru?
RADIKALSKA HUMANOST: Sendvič za sretan put u lijepu njihovu
ODBAČENA ŽALBA: Martiću potvrđeno 35 godina zatvora