HomeMARTIĆ TRAŽI ZAŠTITU OD HRVATSKOG SUDA
Milan Martić, bivši predsjednik bivše Republike Srpska Krajina koji u Estoniji izdržava kaznu od 35 godina zatvora, traži od Mehanizma za međunarodne krivične sudove da poništi postupak koji se protiv njega“u odsustvu” vodi u Hrvatskoj, zbog granatiranja Karlovca i Jastrebarskog

Milan Martić, svjedok odbrane Radovana Karadžića Milan Martić, svjedok odbrane Radovana Karadžića

Bivši lider krajinskih Srba Milan Martić traži od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) da oformi vijeće koje će naložiti ukidanje optužnice i poništenje postupka koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj zbog granatiranja Karlovcai Jastrebarskog početkom maja 1995. godine. Martić se poziva na pravilo 16 Pravilnika o postupku i dokazima MICT-a “non bis in idem” prema kojem se osuđenim licima ne može dva puta suditi za iste zločine.

Bivši predsjednik Republike Srpska Krajina trenutno u Estoniji izdržava 35-ogodišnju zatvorsku kaznu na koju ga je osudio Tribunal za zločine nad hrvatskim civilima u Krajini od 1991. do 1995. godine. Hrvatska je protiv njega podigla optužnicu početkom 2003. godine dok je bio u Pritvorskoj jedinici Tribunala. Nakon što je Martić prebačen na izdržavanje kazne u Estoniju Hrvatska je tražila njegovo izručenje po osnovu optužnice podignute u Hrvatskoj, ali je Estonija taj zahtjev odbila.

“Hrvatska optužnica” protiv Martića je 2011. godine “skraćena” i u njoj su ostale optužbe za granatiranje Karlovca i Jastrebarskog za koje se Martiću u Hrvatskoj trenutno sudi “u odsustvu”. U podnesku upućenom sudiji Meronu 24. juna ove godine koji je danas objelodanjen Martićev advokat Predrag Milovančević tvrdida su granatiranje Karlovca i Jastrebarskog obuhvaćeni dijelom “haške optužnice” koji se odnosi na napade na Zagreb 1, 2. i 3. maja 1995. godine, te da je Martić proglašen krivično odgovornim za ubistva, okrutna postupanja i protupravne napade na civilno stanovništvo počinjene tokom tih napada.

Očigledno je, navodi se u podnesku, da su optužbe iz haške i hrvatske optužnice identične kada se radi o prirodi, vremenu i lokaciji krivičnog postupanja optuženog. Martićev advokat stoga traži da se sud o ovom pitanju hitno očituje.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 712

BOLEST BRŽA OD PRAVDE: Žrtve uskraćene za presudu Goranu Hadžiću

GENOCID U OSAM ČINOVA: Predstavljen srebrenički narativ agencije SENSE