HomeRUSIJA ĆE POTPISATI STATUT MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA
Nakon "Milenijumskog summita", ovo je posljednja u nizu diplomatskih inicijativa kojom Rusija želi obnoviti svoju aktivnost u međunarodnim institucijama

Vladimir Putin naložio je ruskom Ministarstvu vanjskih poslova da u ime Ruske Federacije potpiše statut Međunarodnog krivičnog suda (ICC),objavio je ured predsjednika. Potpisivanje ovog dokumenta ruskom je predsjedniku predložilo samo Ministarstvo, nakon što se s prijedlogom složio niz državnih institucija, uključujući Državno tužiteljstvo, Vrhovni sud, ministarstva unutarnjih poslova, obrane i pravosuđa, te obavještajne službe FSB i SVR.

U izjavi pres-službe kaže se da su u izradi ovog statuta u Rimu prije dvije godine sudjelovali i predstavnici Rusije, a Međunarodni krivični sud definiran je kao "stalni sudski organ koji ima pravosudnu nadležnost u ime cijele međunarodne zajednice nad osobama krivima za izvršenje najtežih međunarodnih prijestupa". U nastavku se kaže da sud ne treba zamijeniti nacionalne sudske sisteme, već ih samo dopunjavati u slučajevima kad se oni ili pokažu neefektivnima ili potpuno prestanu funkcionirati.

U praksi, međunarodni će sud početi funkcionirati tek nakon stupanja na snagu njegovog statuta za što je potrebna ratifikacija 60 država. Do sada je statut potpisalo 97, a ratificiralo samo 13 zemalja.

Ovo je samo posljednja u nizu inicijativa ruske diplomacije kojima se želi obnoviti i potvrditi prisustvo Rusije u međunarodnim organizacijama. Jučer je tako objavljen tekst zajedničke izjave u kojem SAD i Rusija izjavljuju da će surađivati kako bi se poboljšala sposobnost UN da planira mirovne operacije i brže šalje mirovne snage na mjesta konflikta.

Što se tiče vlastitih kriznih žarišta, drugim riječima konflikta u Čečeniji koji i dalje traje iako slabijim intenzitetom, izgleda da je i na tom polju došlo vrijeme za diplomatsku ofenzivu. Rusko je Ministarstvo vanjskih poslova tako objavilo izjavu u kojoj se kaže da Rusija "potvrđuje svoju spremnost za održavanje konstruktivnog i međusobno odgovornog dijaloga i suradnje s Uredom Povjerenika UN za ljudska prava". U izjavi se također naglašavaju aktivnosti nekoliko državnih komisija za ljudska prava na Sjevernom Kavkazu, uključujući i onu Vladimira Kalamanova , povjerenika ruskog predsjednika. A hoće li deklaracije o tome kako Rusija poštuje ljudska prava izdržati i međunarodni nadzor postat će vidljivo uskoro, nakon niza posjeta međunarodnih funkcionera Sjevernom Kavkazu. Nakon današnje posjete Erike Feller, direktorice Odsjeka za međunarodnu zaštitu UNHCR, za sljedeći je tjedan najavljen dolazak delegacije PACE (Parlamentarne skupštine Savjeta Europe), predvođene Lordom Juddom/Lord Džad. Delegacija PACE trebala bi posjetiti ruski ured za ljudska prava u selu Znamenskoje, i susresti tri eksperta Savjeta Europe koji tamo borave od lipnja/juna ove godine.

Ivanka Aničić


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 23

SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: "Igranka" u Bijeloj kući logora Omarska
HAŠKO TUŽILAŠTVO: "Mi ne stojimo iza hapšenja u Hrvatskoj"
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Ima li silovanja ako nema medicinske dokumentacije?
TRIBUNAL: Žrtve ratnih zločina imaju pravo na odštetu
SUĐENJE ČERKEZU I KORDIĆU: Zašto su zatvarani Bošnjaci u Vitezu?