HomeSUD DOBIJA KONTURE
Šesta sednica pripremne Komisije za osnivanje Međunarodnog Krivičnog Suda (ICC) započela dvonedeljni rad

Na dnevnom redu dvonedeljne sednice Pripremne komisije za osnivanje Međunarodnog Krivičnog Suda (ICC), koja je juče počela s radom u Njujorku, nalaze se nacrti tri temeljna dokumenta: sporazumi o finansiranju Suda, o odnosima između Suda i UN i o privilegijama i imunitetu Suda. Zajedno sa dva dokumenta – Pravilima procedure i dokazivanja i Elementima zločina - koja su usvojena na prethodnom, junskom zasedanju Pripremne komisije, pravna infrastruktura budućeg stalnog Međunarodnog Krivičnog Suda postaće sve prepoznatljivija.

Inicijativa za osnivanje Međunarodnog Krivičnog Suda pokrenuta je usvajanjem tzv. Rimskog statuta, donetog 1998. godine, koji je dosad potpisalo 115 zemalja u svetu, a njih 22 je Statut i ratifikovalo. Kad Statut bude ratifikovalo najmanje 60 zemalja, Sud će početi s radom. Prema nekim predviđanjima, do kraja 2001. godine bi Statut suda trebalo da ratifikuje 60 zemalja, tako da se početak njegovog rada očekuje u 2002. godini. Statut Međunarodnog krivičnog suda predviđa da Sud može vršiti istragu i privoditi pravdi pojedince koji su počinili zločin genocida, ratni zločin i zločin protiv čovečnosti. Slučajeve pred sud mogu iznositi zemlje potpisnice Rimskog statuta, Savet bezbednosti UN i Tužilac suda, kojeg tajno biraju države što su ratifikovale Statut. Sud treba da čine 18 sudija iz 18 različitih zemalja.

Pripremna komisija za osnivanje Međunarodnog Krivičnog Suda nastaviće s radom i u 2001. godini, kad su predviđene dve sesije, u martu i u septembru. Pravo učešća u radu Pripremne komisije imaju sve zemlje koje su bile pozvane na konferenciju u Rimu, na kojoj je usvojen Status Suda, dok predstavnici značajnih regionalnih međuvladinih organizacija, uključujući Međunarodne sudova za Jugoslaviju i Ruandu, mogu učestvovati u svojstvu posmatrača.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 34

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Samo deset svedoka odbrane
SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČI: Stradanja zatočenika fočanskog KP Doma
TRIBUNAL: "Slučaj Milošević" na diplomatskom seminaru u Tribunalu
TRIBUNAL: Mladen Naletilić Tuta neće biti podvrgnut detektoru laži