Home"POPOV ŽDREBAC" U LOGORU UZAMNICA
Na suđenju optuženima za zločine u Višegradu svedok optužbe Islam Kustura opisao kako mu je Milan Lukić u logoru Uzamnica polomio obe ruke i kako je njega i ostale zatočenike tukao "nogama, rukama i kundakom"

Islam Kustura, svjedok na suđenju Milanu i Sredoju LukićuIslam Kustura, svjedok na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću

Islam Kustura, zemljoradnik iz okoline Višegrada, svedočio je o torturi koju je pretrpeo od strane Milana i Sredoja Lukića tokom dvogodišnjeg zatočeništva u logoru Uzamnica.

Kustura je uhapšen u jesen 1992. godine kada je imao 62 godine i sa majkom i ženom zatvoren u bivše vojne hangare u Uzamnici kraj Višegrada. Nekoliko dana nakon hapšenja prvi put je video Milana Lukića koji je došao u logor i pretukao ga, a to se zatim nastavilo i u naredne dve godine, koliko je, prema svedoku, optuženi dolazio u Uzamnicu. Kustura je opisao da bi se Milan obično zaleteo prema zatočenicima "k'o popov ždrebac" i udarao ih "nogama, rukama, kundakom" vičući "Udri baliju!". U jednom od takvih incidenata svedoku su slomljene obe ruke i ostavljen je da leži na betonu 18 dana, bez ukazane medicinske pomoći. Svedok tvrdi da je u pratnji Milana Lukića često bio drugooptuženi Sredoje Lukića koji je takođe "tukao zatvorenike".

Kada nisu bili direktno izloženi torturi, rekao je Kustura, zatvorenici su živeli u "neljudskim uslovima" na betonu, vršili nuždu u kante koje su držali kraj sebe i delili jednu "činiju čorbe" između dva zatvorenika. Povremeno su ih maltretirali i stražari i upravnik koji ih je tukao "korbačem sa olovnim završecima". Tokom boravka u logoru umrla mu je majka koja je bila zatočena u susednoj baraci sa drugim ženama i decom. Njeno telo su drugi logoraši zakopali na lokaciji koju Kustura nikada nije uspeo da otkrije. Krajem 1994. godine je razmenjen i otišao je u Sarajevo.

Odbrana Milana Lukića sugerisala je da bi odgovornost za zarobljavanje i maltretiranje u logoru mogle da snose policijske snage, jer je svedok dovezen u Uzamnicu u policijskim kolima. Branilac Džejson/Jasson Alarid je od svedoka tražio da potvrdi da je i druge zatvorenike u logor dovela policija. Kustura je, međutim, odbio to da potvrdi jer, kako je rekao, "nije mogao da vidi" kako su do Uzamnice transportovani drugi zatvorenici.

Jens Dikman/Dieckmann, branilac Sredoja Lukića, je tvrdio da drugooptuženi nije bio u Uzamnici i pozivao se na svedočenje jednog drugog zatočenika, Nurka Derviševića, koji je rekao da je Sredoja samo jednom video u logoru. Svedok je tvrdio da je siguran – pošto ga je poznavao kao policajca pre sukoba - da je i Sredoje dolazio u logor i tukao njega i druge.

Suđenje optuženima za zločine u Višegradu nastavlja se sutra kada će svedočiti Zehra Turjačanin, jedina preživela iz kuće na Bikavcu u kojoj je zapaljeno 70 žena, dece i starijih muškaraca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 380

LOMAČA NA BIKAVCU: Kako je to kada te živog zapale
STANJE SVJESTI: Karadžić nije krio svoje namere
ŠEŠELJ U HRTKOVCIMA: Viša sila u kićenom Sremu
MANDAT SUDIJA: Perišiću nema ko da sudi