HomeARHITEKTURA ZLOČINA
Na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću, predsednik Istraživačko dokumentacionog centra iz Sarajeva Mirsad Tokača rekao da predstoji “dugotrajan posao” otkrivanja i kažnjavanja “arhitekata zločina” u Bosni i Hercegovini

Mirsad Tokača, svjedok na suđenju Milanu i Sredoju LukićuMirsad Tokača, svjedok na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću

Mirsad Tokača, predsednik sarajevskog Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC), koji istražuje i dokumentuje stradanja građana BiH u ratu, svedočio je danas na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću optuženim za zločine u Višegradu.

Pošto je u dokaze uveden transkript njegovog svedočenja na suđenju Mitru Vasiljeviću, osuđenom takođe za zločine u Višegradu, Tokača je u kratkom glavnom ispitivanju potvrdio autentičnost dva video snimka na kojima su zabeleženi razgovori sa izbeglicama iz Višegrada, a koje je Centar dostavio Tribunalu na zahtev tužilaštva.

Tokom unakrsnog ispitivanja branilac Milana Lukića je sugerisao da su za zločine u Višegradu odgovorni Jugoslovenska narodna armija i “ekstremisti” Srpske demokratske stranke. Na pitanje branioca da li su Beli orlovi – kojima je prema optužnici u Višegradu komandovao Milan Lukić - putovali zajedno sa JNA kroz različita ratišta, Tokača je odgovorio da je možda “ime kružilo, ali da ne veruje da su isti ljudi putovali”. Tokača smatra da je JNA, da je htela, lako mogla da obuzda i kontroliše paravojne formacije, kao i da su oficiri i naoružanje JNA i nakon formalnog povlačenja ostali u BiH.

Na pitanje Lukićevog američkog branioca da li se IDC bavio istraživanjem “arhitekata zločina” unutar SDS, Tokača je odgovorio da je to “dugotrajan posao” na kojem rade mnoge institucije uključujući i ovaj sud.

Nakon Tokače svedočenje je počeo Islam Kustura koji govori o torturi kojoj je bio izložen tokom trogodišnjeg zatočeništva u logoru Uzamnica kod Višegrada. Njegovo svedočenje se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 380

LOMAČA NA BIKAVCU: Kako je to kada te živog zapale
STANJE SVJESTI: Karadžić nije krio svoje namere
ŠEŠELJ U HRTKOVCIMA: Viša sila u kićenom Sremu
MANDAT SUDIJA: Perišiću nema ko da sudi