HomeSUĐENJE GREŠKOM ZATVORENO ZA JAVNOST
Najveći deo današnje rasprave na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću greškom zatvoren za javnost. Zaštićena svedokinja VG 115 na fotografiji identifikovala kuću u višegradskoj Pionirskoj ulici u kojoj je 14. juna 1992. godine živo spaljeno oko 70 žena i dece. Branilac Milana Lukića ukazuje da pre sedam godina, na suđenju Mitru Vasiljeviću, svedokinja nije uspela da prepozna tu kuću

Milan i Sredoje Lukić u sudnici TribunalaMilan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala

Današnja rasprava na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću se najvećim delom odvijala na sednici zatvorenoj za javnost. Kada je pred kraj radnog vremena sednica otvorena, ispostavilo se da se radilo o greški, odnosno da su nadležni službenici zaboravili da je otvore. A pošto se zasedalo u maloj sudnici broj 2 – koja nema galeriju za publiku – akteri nisu bili svesni da se zbivanja u sudnici ne prenose na tribunalovoj internoj televiziji i na internetu.

Javnost je, tako, imala priliku da čuje samo kraj današnjeg unakrsnog ispitivanja zaštićene svedokinje VG 115 koja je juče, u glavnom ispitivanju, opisala kako je 14. juna 1992. godine videla zapaljenu kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, čula krike ljudi koji su u njoj bili zatvoreni i osetila miris "ljudske izgoretine". Za taj zločin terete se Milan i Sredoje Lukića koje je svedokinja, kako tvrdi, videla da sprovode ljude niz ulicu. Nastojeći da ospori njen iskaz, branilac Milana Lukića je danas ukazivao da svedokinja 2001. godine, na suđenju Mitru Vasiljeviću koji se teretio za isti zločin, nije mogla da na pokazanim fotografijama identifikuje zapaljenu kuću u Pionirskoj ulici, koju je ovom prilikom bez problema prepoznala. Svedokinja je odgovorila da je "tada bila uplašena" a da se u međuvremenu "unela i duboko razmislila" tako da je uspela da prepozna zapaljenu kuću.

Svedokinja će sutra odgovarati na pitanja branioca Sredoja Lukića. Dvojica optuženih se terete za progone i ubistva bosanskih Muslimana u Višegradu od 1992. do 1994. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 376

KRIV ILI NEVIN: Drugi Karadžićev nastup u sudnici Tribunala
"DOBROVOLJNO ISELJAVANJE": Vize za odlazak iz Dretelja
ZAVRŠNE REČI: "Kosovska šestorka" čeka presudu
NIZVODNO OD VIŠEGRADA: Kada je Drina nosila stotine leševa
PREKID SUĐENJA: Tužilac traži da se Šešelju dodeli branilac