HomeJEDAN STRAH, DVE REAKCIJE
Predsedavajući sudija od svedoka Lukićeve odbrane tražio razjašnjenje tvrdnje da su se Albanci pre napuštanja Kosova skupljali u centru Peći zbog straha od NATO bombardovanja, a da Srbi to nikada nisu radili iako su delili isti strah

Radovan Paponjak, svjedok odbrane Sretena LukićaRadovan Paponjak, svjedok odbrane Sretena Lukića

U optužnici kojom se šestorica bivših srpskih zvaničnika terete za zločine na Kosovu se, između ostalog, navodi da su vojska i policija 27. i 28. marta 1999. godine prisilile albanske civile iz Peći i okolnih sela da se okupe u centru grada, odakle su autobusima deportovani ka albanskoj i crnogorskoj granici. Svedočeći u odbranu generala Sretena Lukića, bivši načelnik saobraćajne policije u SUP Peć, Radovan Paponjak, potvrđuje da su se Albanci poslednjih dana marta skupljali u centru grada, ali tvrdi da su to radili samoinicijativno, a ne pod pritiskom.

Kako su u centar grada došli, tako su, kaže svedok, i otišli – svojom voljom, redovnim autobuskim prevozom i ličnim automobilima, a policija je bila tu samo da "reguliše saobraćaj". Sve i da je htela, policija u Peći nije imala dovoljno resursa da protera toliki broj ljudi, tvrdi Paponjak i kaže da su Albanci odlazili čak i iz sela u koja policajci iz straha od OVK nisu ni mogli da uđu. Glavni razlog njihovog odlaska je, po njemu, bio strah od NATO bombardovanja.

Predsedavajućeg sudiju je, međutim, interesovalo zašto bi se Albanci bežeći od NATO okupili u centru grada gde su više nego igde bili izloženi bombardovanju. Svedok je prvo izneo pretpostavku da se radilo o nekakvom "smišljenom planu", mada nije rekao kakvom, da bi dodao kako je u to vreme bilo sigurnije kretati se u velikim grupama. Upitan da li zna za slučaj okupljanja Srba u velikim grupama iz bezbednosnih razloga, odgovorio je odrečno.

Svedočeći u dokaznom postupku optužbe, stanovnik Peći Edison Zatrići/Zatriqi je rekao da je 28. marta 1999. godine u njegovu kuću upala policija i naredila svim ukućanima da u roku od pet minuta izađu i priključe se konvoju koji se kretao ka Crnoj Gori. Na sugestiju Lukićevog branioca da su policajci samo "regulisali saobraćaj", rekao je da bi on to "regulisanje" radije nazvao "usmeravanjem".

Na suđenju "Kosovskoj šestorki" za sutra je zakazana sednica na kojoj će se razmatrati tekuća proceduralna pitanja u postupku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 358

POLITIČKA (NE)VOLJA: Zašto se Armija BiH nije obračunala sa odmetnutim mudžahedinima?
VIDEO DOKAZI: Vojislav Šešelj kao "prikladna vojnička pojava"