HomeOD PRIJE HRISTA DO RATKA MLADIĆA
Odbrana bivšeg komandanta Sarajevsko-Romanijskog korpusa Dragomira Miloševića tokom unakrsnog ispitivanja američkog istoričara Roberta Donje obradila sve teze o svekolikoj mržnji prema Srbima kroz istoriju, od vremena prije Hrista do rata u Sarajevu. Advokat Tapušković još jednom citirao haškog bjegunca Ratka Mladića

Robert Donia, svjedok na suđenju Milomiru StakićuRobert Donia, svjedok na suđenju Milomiru Stakiću

“Da je ikad bilo demokratije u komunističkoj Jugoslaviji nikada rat ne bi izbio i mi bi živjeli mirno”, rekao je Branislav Tapušković, branilac optuženog Dragomira Miloševića tokom unakrsnog ispitivanja američkog istoričara Roberta Donje/Robert Donia koji je u ulozi “svjedoka pravde”pred Međuanrodnim tribunalom danas svedočio trinaesti put.

Ekspertski izvještaj profesora Donje o istorijskim činjenicama vezanim za optužnicu protiv generala Miloševića, optužba je uvela u dokaze bez uobičajenih dodatnih pitanja u sudnici. Odbrana je, međutim, u unakrsnom ispitivanju uprkos čestim upozorenjima sudija da što prije pređu na “savremeno doba” obradila sve teze o svekolikoj mržnji prema Srbima kroz istoriju, od vremena “prije Hrista” do rata u Sarajevu.

Tapušković je, između ostalog, još jednom ponovio staru Šešeljevu tezu da su “svi Muslimani u Bosni zapravo preobraćeni Srbi”. Nakon što je profesor Donja pokušao objasniti neke navode iz svog izvještaja rekavši da su muslimansku vjeru za vrijeme Otomanskog carstva zapravo primali “uglavnom katolici i sljedbenici bosanske crkve” Tapušković je uzviknuo: “Pa dobro, neka budu Hrvati”.

Nakon što je obradio dolazak Slavena na Balkan sa Karpata Tapušković je prešao na “savremeno doba” citirajući haškog bjegunca Ratka Mladića koji je Skupštini bosanskih Srba jednom prilikom rekao kako “ljudi i narodi nisu piljci niti ključevi u džepu” da se “premiještaju tamo amo”. Mladić je tada, kako je pojasnio Tapušković, predlagao da se usvoji “takva pamet” da se ne ide u rat protiv Muslimana niti Hrvata već “protiv onih koji su te narode nahuškali” na Srbe.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Patrik Robinsona/Patrick Robinson čemu vode takva pitanja Tapušković je odgovorio da je Mladić bio nadređeni generalu Miloševiću koji je ipak “poštovao stav svog komandanta koji nije želio ratovati protiv niti jednog naroda u BiH”.

Nakon svjedočenja američkog istoričara na suđenju generalu Miloševiću nastupa jednosedmična pauza.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 314

GLAS ŽRTAVA: Belaj u Varešu i masakr u Stupnom Dolu
OD BOLNICE DO STRATIŠTA: Ranjeni, lečeni, pogubljeni
ČAS ISTORIJE: Kako su se zvali Bosanci dok su bili na Karpatima
UKRATKO: Tri kosovska i jedan makedonski postupak
ZAVRŠNE REČI: Šta želi i za čim žali "Vukovarska trojka"